Egipt, martie, 2019

Fug noaptea în deșert. În 15 martie am zburat în Egipt. De vineri, ziua când am revenit acasă, răspund fără încetare la întrebarea: Cum a fost în Egipt? Un răspuns se regăsește în prima propoziție. În vis mă reîntorc.

Mi-a plăcut Egiptul? Nu pot răspunde simplu, fără explicații. În primul rând, pentru clarificare, oamenii sunt mânați în Egipt din motive diferite.

1. Călătorești în Egipt pentru istorie.
M-am rezemat de niște bolovani, bolovanii piramidei lui Kheops. Piramida a fost construită în jurul anului 2560 înainte de Cristos. Dacă asta nu vă impresionează, nu călătoriți în Egipt pentru o minune a lumii. Nu vă fascinează că piramida a fost ridicată în zeci de ani, că se schimbau o sută de mii de muncitori la fiecare trei luni sau că legumele rămân proaspete în piramidă și lamele ascuțite.

2. Călătorești în Egipt pentru resort.
Hotelurile Egiptului reproduc grandorile faraonice. Mara țipa după mine în cameră ca s-o aud. De la intrare până la terasă, străbăteai în aparență, intrarea într-un mormânt. Nu e sinistru. Intrarea într-un mormânt din Valea Regilor te învăluie de efecte vizuale. Rămâi cu gura căscată într-o înfiorare pură. Grădinile, piscinele, terasele, restaurantele, toboganele vin în ajutorul părinților. Copiii au activități, băutură și mâncare la discreție.

3. Călătorești în Egipt pentru afaceri.
Multe povești mi-au ajuns la urechi. Investitori interesați de afaceri în Cairo sau Hurghada. Dacă nu vă lipsește flerul omului de afaceri, Cairo s-ar putea să fie o idee bună. Nu vă lăsați opriți de dictatură!

Mara și cu mine am călătorit în Egipt pentru istorie, cu accent pe Valea Regilor, Nil și piramide. Acum o să încep să povestesc pornind de la neplăceri. Să trag dintr-o dată bandajul de pe rană.

Când eram mai mică de vârsta ca Mara, sub 9 ani, în cartierul în care locuiam, aveam o groapă de gunoi. Toată lumea își ducea gunoiul seara la groapă cu roaba. De la groapă, puteai admira Dunărea. Uneori, în diminețile răcoroase și misterioase ale verii, groapa devenea loc de rezidență pentru țigani. Pentru noi, copiii, se întâmpla ceva nemaipomenit! În primul rând se întâmpla ceva. În restul timpului muream de plictiseală. Țiganii cu corturile, căruțele cu prelată, fumul care se ridica de la ceaun, muzica, pălăriile caraghioase, cozile femeilor împletite și pline de bănuți de aur, fustele colorate ne fascinau.

În Egipt mi-am reamintit de toate astea. Uitasem cu desăvârșire de groapa de gunoi. Alungasem amintirea veselilor țigani. În Egipt te izbește gunoiul, mormane de gunoi pe strada, pe acoperișurile căzute, lângă restaurante. M-am întrebat care e firescul omului: curățenia neamțului sau dezordinea egipteanului? Nici una. Ambele seduc și resping în același timp.

Egiptul seduce în tot acest talmeș-balmeș. M-am surprins de multe ori zâmbind fără motiv și fericită. Prima dată mi s-a întâmplat în deșert. Am închis ochii și mi-am imaginat harta de acasă, tapetul din sufragerie. Mi-am zis că sunt un punct pe acea hartă.

Am scris și nu am spus nimic. Sunt atât de multe de spus despre Egipt! O să pun punct azi. Revin cu articole.

Să râdem înainte de toate, să adunăm amintiri, să ne fericim singuri prima dată.

Egipt, martie, 2019.

8 Comments
 • o femeie
  martie 25, 2019

  am evitat egiptul din motivele de mizerie, prima data. Si caldura prea mare, dar asta uite, ati gasit o solutie.
  Cum ati vizitat piramidele? cu excursie din resort? Cat ati facut pe drum, cu autocarul?

  • dam167
   martie 25, 2019

   De la Hurghada se fac cam 6-6.5 ore cu autocarul, dar mai există posibilitatea unor excursii cu zbor Hurghada – Cairo (depinde de tipul sejurului, agenție, zboruri etc.). Dacă alegi varianta cu autocarul e practic o excursie de o zi.

   Mai sunt circuite, adică zbor la Cairo, cu cazare 1 sau 2 nopți și vizite pe platoul Giza și muzeul de egiptologie, apoi se traversează Egiptul cu tren/vase de croazieră cu opriri la temple și Valea Regilor. Ultimele 2-3 zile sunt de obicei la ceva all inclusive în Hurghada.

  • Dunia
   martie 25, 2019

   Am vizitat, da. Am luat excursie de la hotel, de la ghidul care ne-a luat de la aeroport. Cu autocarul am călătorit. Am plecat la 1 noaptea și am revenit seara pe la 23.30. Faci cam 5-6 ore cum a zis și Dam.

 • dam167
  martie 25, 2019

  Deși e denumită piramida lui Khufu (sau Kheops), singurul indiciu e cartușul de la intrarea în piramidă, cartuș care e posibil să fie vopsit în perioada descoperirilor arheologice. Cat despre anul construirii, există mai multe datări care sunt foarte diferite (unele spre anii 10000 î.Hr., coroborate cu poziția constelației Orion și hidrogeologia zonei), așa că nefiind o ciariantă de necontestat informațiile considerate oficiale sunt niște convenții. Lamele se ascut în timp, că ascuțite ar rămâne aproape în orice loc ferit de umezeală dacă nu sunt folosite.

  Oamenii de acolo nu prea mai sunt egipteni, așa că practicile de azi nu sunt o consecință a moralității poporului din antichitate. Dar te las să mai scrii, că nu e bine să spun eu prea multe de la început.

  • Dunia
   martie 25, 2019

   Cum le știi tu pe toate! Când ai fost?

   • dam167
    martie 25, 2019

    Anul trecut am fost. Nu știu eu prea multe, dar și când știu ceva ar fi păcat să nu scot ochii tuturor cu asta. Sunt curios ce ai reținut din zeități și legăturile dintre ele – mie mi s-a părut copleșitor de mult, iar faptul că nu există o ierarhie clară între ei m-a derutat și mai mult.

    • Dunia
     martie 25, 2019

     🙂 M-ai prins. Nu m-am străduit să rețin. Ghidul ne-a vorbit mult despre Hatchepsut. Prima si singura faraoană, căsătorită cu fratele vitreg, cu mormânt si la Valea Regilor. Egiptul a prosperat pe vremea ei și poporul a sustinut-o.

     Mi-au atras atenția vasele unde se puneau organele scoase pentru mumificare. Am observat că tot în 4 vase, asemănătoare, adună selectiv gunoiul în resort. Creierul nu era important pe atunci, se scotea pe nas, inima trimitea omul în Iad sau Rai. Dacă era mai grea sau nu ca o pană.

     Un Ramses mi-a atras atenția, 45 de neveste, peste 150 de copii. Mulți Ramses, de la 1 la 12 parcă. Zeul fertilității, cel care nu a mers la război și a lăsat femeile gravide. Aspru pedepsit pentru asta. Mai este simbolistica scarabeului, nu m-am învârtit în jurul lui, fapt pentru care ghidul m-a întrebat dacă mi s-au terminat dorințele. În rest m-am holbat la bolovani, m-am mirat și m-am lăsat impresionată de anii dinainte de Cristos. Copleșitor pentru mine, destul de.

 • dam167
  martie 26, 2019

  E Ramses al II-lea ăla cu multe neveste. Se spune că și-a construit o imagine de zeu bazată pe minciuni – multe victorii glorioase și alte invenții care istoric nu s-ar fi întâmplat așa cum le-a scris el. Și datorită imaginii sale a fost asociat cu exodul biblic, dar am înțeles că nu există dovezi clare.

  Zeitățile lor pleacă de la 4 elemente: Geb, Shu (Heb), Nut și Tefnut (pământ, aer, cer și apă), mai apoi vine povestea dintre Seth, Osiris și Isis (cu iubire, cafteală etc.). Până aici e relativ simplu, dar de aici explodează o puzderie de zei și zeițe de nu le mai înțelege nimeni. Apropo, cele patru elemente apar des în morminte.

  Nimic despre Tutmose care a dormit la capul sfinxului care mai apoi i-a vorbit în vis? (i-a promis că dacă îi dezgroapă corpul va ajunge faraon – și a ajuns).

  Sunt foarte multe lucruri de asimilat, n-ai cum să reții prea multe. Eu am tot fotografiat cartușe și stele dar n-am înțeles cum le interpretează ei – sincer să fiu mi se pare că e foarte subiectivă interpretarea aia. În plus eu am o afinitate (unii ar spune obsesie – hateri) pentru Egiptul antic, de-asta am reținut mai multe.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
14 × 10 =