Frumoasă, de meserie frumoasă

De 1 nov., 2022 0 No tags 0

Notă importantă! M-am spălat pe cap. Mi-am scos mirosurile de gospodină. Prefer mirosurile englezești de la Jo Malone sau franțuzești de la Annick Goutal. Dacă mă întrebați ce prefer, răspund rapid că aerele de femeie sofisticată. E greu să te sofistichezi în miros de legume fierte sau rasol. Ieri am gătit supă. De aceea astă seară, într-o nouă ordine a casei, am pus chia în lapte de soia. Mâine nu mă ating de aragaz și intenționez să mă șlefuiesc intelectual la Universitate ascultând-o pe Adriana Babeți vorbind despre seducție.

Treburile casnice care-mi ucid zilnic din spirit nu-mi opresc mintea. Când am tăiat cozile la flori, uneori îmi amintesc să le schimb apa la două zile și să le scurtez cozile, am hoinărit cu gândurile la China, Rusia, arabii fundamentaliști și America. Lumea largă și plină de monștri privită zilnic de către mine pe harta din sufragerie se împarte între democrație și comunism. Cui îi este frică de comunism? Mie îmi este, dar mă îngrijorează Andreea Bostanica. E aproape de mine prin atracția asupra Marei. Mara o urmărește. De aici întrebarea: Pentru cine îmi fac griji cu adevărat, pentru mine că nu țin pasul sau pentru Mara că o urmărește cu încântare pe Andreea Bostanica? Ce face Andreea? Andreea este frumoasă, de meserie frumoasă. L-am chestionat pe Făt Frumos. Ce vezi? O femeie. L-am chestionat pe tatăl Marei. Ce vezi? O femeie. Desigur, bărbații preferă femeile tinere.

În ultimii doi ani, cu Mateiu la cuptor, cu Mateiu bebe, am restanțe la infestarea cu artă și cultură a Marei. Londra ne așteaptă, bilete cumpărate dinainte de pandemie, dar Mateiu nu renunță la sân. Știe să-și sufle nasul, oh, ce realizare mare! Merit aplauze. Aplaudați-mă. Muzeele, teatrul, călătoriile, lecturile mă ajută să cresc o fată care nu o să se simtă obligată să fie frumoasă. Meseria de păpușă Barbie o doresc eliminată din posibilitățile de a fi ale Marei. Îmi țin pumnii.

Mara descoperă lumea. Își pune întrebări despre ea, despre locul ei în lume. Eu descopăr lumea ei. Îmi pun întrebări de supraviețuire. O să fac față noilor reprezentări?

Foto: Simona Nutu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
12 + 19 =