Gaudeamus

De 24 nov., 2008 4 No tags 0

Am luat Bucurestiul la picior pentru a ajunge la Gaudeamus. Am traversat Herastraul. Ploaie de frunze, plapuma de frunze, bluza de la Mango cu imprimeu de leopard. Blitz, salcie, o mica tavaleala pe pamant.
La intrarea in targ, miros de mici, am cedat gastronomic, desi toate gandurile imi erau la carti. Fumul l-am luat pe par, narile asteptau sa se afunde in pagini de carte. Imi place sa miros cartile iesite de la tipar.
In Romexpo, pe scari, la intrare, hlapa cu ochii, am incercat sa cuprind tot. Am intrebat de Brumar, m-am strecurat pe langa standul editurii unde am lucrat, prezenta mea la targ a fost una duala, ca vizitator, si ca redactor, am admirat hegemonia marilor edituri prin amplasarea in inima targului.
Joi, picioarele m-au manat rapid inapoi spre hotel. Vineri am poposit. La Brumar, un salut, obraji atinsi, apoi in flacari, putina flecareala cu Robert Serban.
In inima rosie am ascultat. Lansari, prezentari, Ileana Parvulescu, Serban Foarta, un tanar scriitor francez. Pe raft, Noica. Cartea alba, proaspata, mirosita. Am cumparat carti cu plasa. Apoi Polirom, apoi Rao. Ochii si mainile cautau Thomas Mann. In dreapta mea, una din mandrele mele, lanseaza o intrebare langa ureche: Dunia, cartea asta e misto? Tonul putin flegmatic, fata toata un zambet, stare generala de veselie. Eu am raspuns cu nasul in carti: Eu stiu draga, eu nu as zice de o carte ca e misto, eu respect cartile! Hohote de ras, priviri nedumerite. Atata petrecere la niste fatuci, in atata multime cuvioasa si obosita.
La un moment dat am simtit nevoia de apa. Ne-am asezat pe scari, cu grija sau fara pentru rochicioarele de pe noi, blitz, sticle de apa, consultat programul Gaudeamus.
Cina am servit-o cu foame, fara placere. Seara aveam carti, picioare obosite si un pat dumnezeiesc. Noaptea a cernut vise, dimineata ne-a adus ploaia, ora 7 inregistra niste domnite la teatrul Bulandra. Piesa a fost in limba sarba. Muzica pieselor lui Shakespeare in sarba. Carti, teatru, rochii negre, parfum fin, raiul pe care singura mi-l edific in fiecare zi.

4 Comments
 • Ioana
  noiembrie 24, 2008

  Uf, eu am fost duminica…Ce mai inghesuiala, biacs!
  Ileana sau Ioana?
  ce ti-ai luat? 🙂

 • ddunia
  noiembrie 24, 2008

  🙂 sa zic cateva: Noica, Pagini despre sufletul romanesc; Sase maladii ale spiritului contemporan; Carte de intelepciune
  Blaga, Aforisme
  322 de vorbe memorabile ale lui Petre Tutea
  Hemingway, Pentru cine bat clopotele etc

 • Tomata cu scufita
  noiembrie 25, 2008

  Te-ai dus special pentru targul Gaudeamus?

 • ddunia
  noiembrie 25, 2008

  @tomata cu scufita
  Cam asa ceva! 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
9 + 28 =