Geografia Severinului

De 14 mart., 2011 4 No tags 0

Zilele trecute am fost pe acasa, iar casa mea, afectiv, se afla intr-un mal de Dunare, intr-o buza de deal si-o palma de campie. Fiecare reintoarcere ma convinge de inima pe care par anume s-o am pentru geografia Severinului.
De multe ori privesc de la fereastra dormitorului dealurile din apropiere. In viata asta care mi-a fost data, o sa-mi tarasc trupul in orice colt de lume, o sa-mi las dorul de duca sa ma poarte in orice ocazie ivita, dar moartea mi-o pastrez pentru coltul meu de Dunare.
Ieri, intr-un soare bland si prietenos, am topait prin noroaiele cimitirului. Florile primaverii se mutasera din piata pe morminte. Amintirile indepartate aveau miros de zambile.
Iar pe drum, la intoarcerea in Timisoara, campurile ardeau. O fi vreun obicei, focul asta? In interior, pamantul munceste la viata. Germineaza, si germineaza, oare limbile alea de foc nu-i tulbura vrenicia?
Au existat popoare ce au slavit pamantul si puterea lui germinativa cu o credinta extrema, nici macar nu coseau iarba in vara pentru a nu smulge parul Mumei.
Mi-am acoperit pantecul cu un sentiment deslusit de protectie. Imaginea hipnotica a focului imi atragea perfid ochiul, iar cu mana strangeam mai tare pantecul.
Oare de ce ii punem foc pamantului cand el se chinuie deja cu zamislirea?

4 Comments
 • Vladimir B.
  martie 14, 2011

  Măiastră evocare…dar arderea cîmpurilor o asemuiesc mai degrabă cu toamna, toamna tîrzie – decît cu reîmprospătarea primăverii)

 • Mihai
  martie 15, 2011

  Spunea cineva ca atunci cand padurea creste prea deasa focul mistuitor este inevitabil. Distrugerea este de obicei catalizator pentru renastere. Unele lucruri trebuiesc lasate sa dispara, pentru a face loc celor ce vor sa vie. Cam ca si noi, de altfel.
  Fie asta, fie se pregateau oamenii de arat.
  Ps abia astept sa ajung si eu la severin

 • dunia
  martie 16, 2011

  @Vladimir B.

  Suna bine, „maiastra evocare”…
  Multumesc frumos!

  @Mihai

  Distrugerea intru renastere este o credinta hindusa, dar noi nu cred sa avem asemenea convingere.
  Ramanem in rudimentar, la arat.

  Ia uite, dor de Severin, ce bine am nimerit-o cu textul asta.

 • Mihai
  martie 16, 2011

  nu te grabi :). noi poate nu, eu da.
  da, acum cand nu pot merge, chiar imi trebuie. cred ca trecut luni bune…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
24 − 10 =