In margine de aula, o bula de razvratire

De 19 mai, 2011 2 No tags 0

M-am tot lovit in ultimul timp de oameni entuziasti. Pe blog am folosit cuvantul entuziasm in descrierea unor persoane. Vocabularul meu de buzunar apeleaza fara pasiune la pasiunea definitiei entuziasm.
Ieri am participat la o festivitate, un eveniment important al unei prietene ce tocmai a terminat facultatea. Am stat in margine de aula si am privit curioasa istoria si geografia. Studenti, parinti, bunici, frati, prieteni, profesori, prunci, olteni, ardeleni si banateni. Diversitatea mentalitatii sau a teritoriului s-a anulat in entuziasmul masei.
Studentii in robe au frematat cu entuziasm.
M-a izbit constatarea.
Mi-a atras atentia blandetea. Un profesor a gasit pe chipurile studentilor blandete. O grimasa mi-a mutat colturile gurii. Doar parintii mai gasesc blandete pe acele chipuri, eu am vazut cearcane, fond de ten, priviri trufase sau pierdute, obraji netezi, afrodite.
Iar atunci, intr-un ropot de aplauze, mintea s-a zgait usor ametita la masa. Un fir de transpiratie s-a scurs pe o sushumna cunoscuta din carti.
E grandioasa masa, iar efectul surprinde si nauceste si scepticii. Energia trupurilor incordate si a mintilor buimace atrage atentia unui iscoditor, unui carcotas ce pandeste din spatele unui chip comun, o bula de razvratire.
Multimea e dispusa sa asculte, sa aprobe, sa se inflacareze.
Unul trebuie sa se ridice insa.
Si asa apar purtarile crude, pogromurile, razboaiele, inumanul.

2 Comments
 • Dan Vaideanu
  iunie 1, 2011

  Entuziasmul n-are nimic de-a face cu trupurile, transpiratia si fondul de ten. Mai mult cu sufletul. Am mai spus-o undeva dar demult si se uita usor. Entuziasmul este Dumnezeul interior, „en theo”.

 • dunia
  iunie 1, 2011

  @Dan

  Am amintit de transpiratie si fond de ten ca diferite aspecte ale blandetii gasite de parinti pe niste chipuri de copii, copiii lor.
  Eu am privit din margine ca prietena.
  Iar in ceea ce priveste entuziasmul, nu impartasesc aceeasi idee.
  Inflacararea asta nu tine neaparat de suflet sau Dumnezeu, consider k am mai multa inima ca multi entuziasmati pe care i-am intalnit.
  Inca nu am descoperit cat Dumnezeu am in mine, stiu doar ca e acolo.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
16 − 11 =