Lecția de violoncel și tocurile

Am un trup mignon, așa mă port, așa mă prezint în lume. Există o excepție, degetele. Am degete lungi la mâini, am degete lungi la picioare. Și uneori, când intenționez să trec peste capul naturii, îmi pun tocuri. Sar atunci la un metru șaptezeci, dar șchiopătez. Degetele. Degetele mele lungi și cochetăria femeii provoacă disconfort. Se pare că exersez eleganța și în scris, am ales să-mi exprim durerea printr-un corespondent, disconfort. De fapt mă cam doare ca dracu, fără nici un corespondent de data asta.
Totuși la teatru nu accept comoditatea. La teatru îmi pun rochiile cele mai elegante, diafane, vaporoase. La teatru aleg cei mai incomozi pantofi. Am încercat comoditatea, nu zic nu, dar am încercat și rușinea.
Să vă explic. Toaleta reprezintă și o formă de respect, de apreciere. Întotdeauna îmi netezesc poalele rochiei înainte de spectacol ca și cum ar urma să salut artiștii după spectacol.
Iar luni seară, fără nici o șansă sau hazard, nu puteam să-l întâlnesc pe Radu Beligan.
Dar dacă s-ar fi întâmplat? Să-i zâmbesc din blugi? Dintr-un pulover? Dintr-o bluză de trening? Da, am zărit și așa ceva în sala de spectacol.
Așa că luni seară, la piesa Lecția de violoncel, cu Radu Beligan, doar satisfacția sufletească îmi alina incomoditatea și mătasea rochiei, pliurile ei de Lolita care se desfăceau pe dantela panglicii de elastic a ciorapilor.
Din pantofi, degetele urlau.
Pe Radu Beligan bineînțeles că nu l-am văzut decât pe scenă, dar nu întâlnirea reprezenta esența, ci alegerea ținutei pentru o seară petrecută la teatru.
Piesa, Lecția de violoncel, printr-un eșafodaj al vieții de cuplu, a pus sub nas, sub ochi, a antrenat judecăți, pentru situații. Situația cuplului fără copii, situația cuplului cu copii, infidelitatea, renunțarea la sine, recuperarea valorii de sine, acceptarea, resemnarea, apariția pruncilor pentru a depăși infidelități, nemulțumiri, plictisul.
Oameni. Piesa ne-a trântit o oglindă în față, dar ce oglindă mizerabilă. Pentru prezentarea situațiilor penibile s-a ales ca instrument umorul. Nu știu de ce se cântă atât iubirea, umorul e acela care ne salvează.
Și am râs, am râs la niște situații tragice, situații care răvășesc, copleșesc. Dar fără umor la ce ne-ar fi provocat actorii? Nu știu, chiar nu știu.
Știu însă că umorul ajută pe oricine să accepte, să depășească, să învețe să trăiască cu plăceri și neplăceri.
Iar apoi viața.
Să ne trăim viața, cu iubiri, cu dezamăgiri, cu soare, cu ploi, dar mai ales cu umor.
Să ne trăim viața.

4 Comments
 • Claudia
  martie 20, 2014

  Imi place cum ma simt pe tocuri, dar ma urc rar pe ele si din pricina asta e un fel de eveniment. Nu le acord insa prea multa importanta, mai degraba ma intereseaza ce port si cum port. Si in mod „exceptional” imi pun margele. Eu am crescut cu aceasta imagine imprumutata de la femeile de tara care isi puneau margele la zile de sarbatoare.
  Asociez durerea talpilor (degetele sunt potrivite ca lungime, platfusul ma omoara…) cu drumul spre casa.

  • dunia
   martie 21, 2014

   ”Mi-am pus flori la pălărie,
   Mi-am pus flori, mi-am pus mărgele
   Să se uite cu mândrie
   Puicuţa la ele.” Vasile Alecsandri, Hora

   Tocurile cu siguranță nu sunt importante, femeile le dau valoare, atâta tot, dar câte obiecte nu au căpătat valoare pentru femei doar pentru a avea ele însele valoare?! Largă discuție, largă.

 • arakelian
  martie 21, 2014

  am reinceput sa port tocuri.
  Si inca port bocancii de munte – mai ales in zilele cand estimez ca mai fac 8-10km pe jos. Prefer sa le fac repede si comod.

  • dunia
   martie 21, 2014

   Da? Vezi ce face vârsta din noi? Până la urmă acceptăm ușor, ușor toate metehnele feminității cu rafinament.

   Incomode, da, dar ce picior pot face uneori, nu când facem km, ci la un spectacol, un vernisaj, un eveniment de câteva ore.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
23 − 7 =