ÎNCLINAREA CAPULUI ÎN PREZENȚA MONARHULUI. NU!

De 20 ian., 2023 0 No tags 0

Se face săptămâna și tot supusă rămân știrilor cu prințul Harry. Așa că m-am apucat de The Crown. După primul sezon mă simt îndreptățită să emit o părere. Las deoparte familia regală și susțin că filmul este o operă artistică. Imaginile te lasă fără răsuflare. Chimia dintre Claire Foy și Matt Smith mi-au modificat visele. Le-am savurat umorul. Pentru mine umorul este esențial. Nu-mi pierd interesul. Nu mi-am pierdut nici un minut interesul pe parcursul sezonului unu.

Acum o să pun o întrebare. Nu este despre monarhie, despre rostul sau viitorul ei. O să întreb despre formele și practicile de ceremonial în prezența monarhului. Mi-a atras atenția, neplăcut, înclinarea în prezența reginei.

S-a crezut că regii și reginele sunt trimișii lui Dumnezeu. S-a crezut. În prezent nici credincioșii nu mai interpretează astfel menirea monarhilor. Monarh ajungi dacă te naști în familia potrivită. Devii un monarh capabil sau incapabil prin aptitudini intelectuale, voință și tărie de caracter. Nașterea și devenirea se unesc uneori admirabil ca-n persoana fostei regine.

Înclinarea capului, aplecarea trupului, îngenuncherea nu mai au ce căuta în viața omului modern. Sublinierea diferenței dintre două persoane, întărirea fanteziei de clase și categorii speciale, confirmarea lipsei de importanță a majorității, toate desprinse dintr-un ceremonial arhaic necinstesc valorile monarhiei.

Eu înțeleg monarhia și o susțin. Are baze, are valori, are tradiții, are reprezentări onorabile. Apucăturile imperialiste le las deoparte. Mă concentrez pe semnificațiile de valoare ale monarhiei. Oare de ce nu renunță familiile regale la plecăciuni? Să păstreze un salut distant, dar să renunțe la impunerea smereniei. Aici nu e nimic politic. Adaptabilitatea ține de supraviețuire, iar monarhia a devenit o excepție. Monarhia aduce mult cu dinozaurii. Pentru viitorul ei, pentru viitorul oamenilor civilizați, sper să adopte, prin viitorul rege, un comportament demn, dar curățat de ceremonial inutil.

Monarhia s-a făcut respectată prin frica de dumnezeu. Oamenii l-au omorât între timp de dumnezeu sau l-au reinterpretat. Actualul dumnezeu cere un respect fără ceremonial.

Foto: Carmen Vulpea boemă

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
11 + 20 =