Nu sunt feministă

Aș vrea să fac un anunț sau mai bine zis, aș vrea să declar ceva.
Nu sunt feministă.
Pentru acest nu există motive, la plural.
În primul rând, mi se insulta inteligența. Eu nu lupt pentru drepturile femeii, eu ridic vocea pentru individ. Pentru femeie am un atașament mai puternic, împărțim experiența maternității.
În al doilea rând, am citit și încă mai citesc Simone de Beauvoire, Al doilea sex. Simt influența, dar mai ales iau aminte la date și fapte istorice. Abia în 1790 fetele și băieții au devenit egali pentru moștenire, până atunci oare cine a fost supus cui? Și oare nu mai există culturi în lume care încă nu recunosc drepturile fiicelor?
În al treilea rând, nu sunt feministă deoarece există individualul. Fiecare individ își poate decide apartența și supunerea de subiect sau obiect.
Bărbații au un loc privilegiat în lume, iar un bărbat inteligent nu încearcă să explice privilegiul lui prin îndărătnicirea femeii. Eliberarea femeii a stat întotdeauna în negativ, tot Simone de Beauvoire a scris și asta.
De fapt Simone de Beauvoire reprezintă Eva și Feciora Maria din fiecare femeie. Moștenirea noastră, modelul femeii, păcatul și pioșenia stau în aceste două exemplare feminine.
Aș putea rescrie cartea lui Simone de Beauvoir, mă aflu sub influența ei și am tot entuziasmul necesar, dar trăiesc, îmi duc zilele într-o paletă largă de acțiuni.
În fiecare zi aleg pentru mine, în fiecare zi îmi retrăiesc acțiunile în ochii copilului meu.
Și tot în fiecare zi mă joc și muncesc în aceeași măsură cu mine. Meditez, ascult și am început tot mai mult să accept.
Accept sexul feminin să mă descrie, nu să mă definească, și asta nu mă face feministă, ci un om inteligent.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
9 + 4 =