Pentru Bluma

11921808_10153009681866610_4207931683919971173_oAm anunțat Cititori pe biciclete. A avut loc Cititori pe biciclete. Am citit din manuscris. Public și aici un fragment. Observațiile sunt bine venite.

 

La sesiunea de autografe, când aștepta la coadă, începuse să-și stăpânească emoțiile.

 • Pentru cine?
 • Pentru Bluma.

A fixat-o Matei Ghita. Era conștientă de impresia pe care o făcea sau lăsa numele ei.

 • Bluma, mi-ai citit vreo carte?
 • V-am citit pe internet și articolele din Realitatea justă. Și pe viitor… Bluma împinse bărbia spre cartea semnată. Am o rugăminte, după ce terminați sesiunea de autografe, aveți pentru mine 5 minute?

Scriitorul Matei Ghita, un bărbat tânăr la 35 de ani, zâmbi. Închise cartea, își trecu mâna prin păr și se lăsă pe spătarul scaunului. Apuca pixul cu ambele mâini. Se juca cu el rotindu-l de capete. Îl lăsă pe masă și lovi ușor coperta.

 • Îți las adresa de mail. Poți să-mi scrii acolo. Aștept să-mi scrii. Presupun că vrei să-mi vorbești despre pasiunea ta.

Bluma se uită peste umăr stânjenită. O duduie cu părul creț, prins cu multe agrafe într-un coc, asculta dialogul dintre ea și Matei Ghita. Îi zâmbi. Nu primi răspuns. Se întoarse. Cu mâna dreaptă se prinse de masă.

 • Insist cu cele 5 minute. Aștept oricât este nevoie.
 • După sesiunea de autografe sunt așteptat la TVR Timișoara. Îmi pare rău.

Duduia din spate începuse să se agite. Bluma se mai întoarse și îi ceru scuze. Simțind penibilitatea situației, se aplecă și mai mult spre fața scriitorului.

 • Sunt o femeie atrăgătoare? Vă place ce vedeți?
 • Ce întrebare îmi pui și cum te adresezi?! Vă place sau îți place? Diferența de vârstă nu poate fi așa mare.
 • 13 ani. 22 eu. Îți place?
 • Ne vedem la ieșire. Așteaptă-mă acolo, o să facem câțiva pași împreună. Ai umbrelă?
 • Am. 

Luă cartea. Urechile i se înfundară pentru a doua oară în ultima oră. Îi zâmbi iarăși duduii din spate și se îndepărtă. Își recuperă umbrela de la intrare. Tresări la zgomotul declanșat de reprezentarea unei tălăngi atârnate de broasca ușii. Revăzu cutia de nasturi a mamei ei. Ieși afară în ploaie și respiră lacomă prima gură de aer. Se lipi de zid și închise ochii. Inspira cu poftă. Reținea cât putea aerul în plămâni. Tot ce se întâmplase, schimbul de replici o nemulțumea. La ea în cap se derulase altfel. În primul rând el reacționa altfel. Scenariul nu se potrivise cu faptele. Matei Ghita se amuzase. Recunoștea imediat atitudinea binevoitoare a celui care dorește să se sustragă.

Ce penibil!

Cum își înghiți vorbele, Bluma își înăbuși și sentimentele. Încerca disperată să revină la o funcționare normală comportamental. Nu o interesa interiorul, ci exteriorul. Ce prezintă, cum se prezintă și cum o să se exprime mai departe.

 • Bluma și mai cum?

În stânga ei, Matei Ghita. Întinse mâna. O retrase, se șterse de blugi și o întise la loc.

 • Bluma Căliman, viitoarea dumneavoastră iubită dacă acceptați, dacă mă găsiți atragătoare. Despre asta voiam să vă vorbesc. De fapt așa intenționam să vă atrag atenția, eu am un plan. Iubită aveți? E mai frumoasă ca mine? Eu știu că sunt.
 • Respiră. În ritmul acesta nu mai ajungi iubita nimănui. Mă sperii. Ești vreo groupy din aia care aleargă după favoruri sexuale?
 • Aveți iubită? Ai iubită?
 • Sunt singur. Tu mai ai 5 minute în care să-mi prezinți planul tău. Matei Ghita își verifică telefonul. Afară burnița. În jur, piatră cubică scoasă, șanțuri, lemne, unelte. Frig. La interior, cald. Încă îi ținea mâna. O mână osoasă, cu degete lungi. Îi dădu drumul. Se sprijini pe perete, își aprinse o țigară.
 • Am o rugăminte, să nu mă întrerupi.

Bărbatul avea ochii închiși. Își legăna ușor capul și fredona o melodie.

 • Te ascult. Mai ai 4 minute. De ce nu vorbești încă?
 • Am un blog. Mă desfășor pe o platformă gratuită de wordpress de un an de zile. Ai în fața ta o bloggeriță ambițioasă și agresivă. În scris mă refer. Mi-am propus să reușesc în viață. Îmi place să scriu, nu știu dacă am talent. Aici intri tu în scenă. Uite la ce m-am gândit eu.

Visul meu este să ajung faimoasă, o scriitoare faimoasă. Ca Simone de Beauvoir. Cu tine ca iubit șansele meu cresc considerabil. Tu mă poți învăța într-un an de zile cum să scriu. Nu am experiență de viață. O relație cu tine mă ajută să cresc și ca femeie. Tu ai 35 de ani. Sunt activă sexual, la 17 ani am avut primul contact sexual. Nici o relație, nu am prezentat pe nimeni acasă. M-aș bucura să mă accepți ca iubită pentru un an de zile, să te îndrăgostești de mine, să mă îndrăgostesc de tine, și să scriu despre asta. Fiecare pas. Începând cu această conversație. Un experiment. Tu la rândul tău poți scrie despre nebuna din fața ta, dar să nu-mi furi ideea. Un fel de Mircea Eliade și Maitreyi. Gata.

1 Comment
 • noctambulul
  septembrie 9, 2015

  Foarte bun capitol! M-a derutat puțin partea cu vârstele și diferențele dintre acestea, dar m-am lămurit până la urmă.
  Mi-a fost puțin dificilă și acomodarea cu sexul povestitorului (personajului) știindu-l pe cel al scriitoarei…
  Sunt curios să aflu continuarea: va fi o relație bazată pe interes, sau va evolua spre una romantică? Va fi o relație? Sper!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
30 − 11 =