RUȘINEA ÎNTR-O FAMILIE DE OLTENI, RUȘI, EVREI

De 12 sept., 2023 0 No tags 0

Totul sclipește. Este de la lumina care pătrunde în apartament și de la soluția cu care am spălat pe jos. Am început ziua cu a face ordine și curățenie. Am băgat o tură de haine. Am schimbat florile. Crizantemele s-au prefăcut în crini prin formula magică contactless. Am apropiat telefonul și banii mi-au înflorit. Ce vremuri!

Dacă n-aș iubi până la nebunie senzația de după curățenie, atunci vă asigur că rar m-aș numi Cenușăreasa. Prefer să scriu și să citesc, să citesc și să scriu, să visez cu ochii deschiși, să caut pe Google nume ale unor locuri descoperite pe harta din sufragerie. Ce trist este să crești cu cărțile lui Jules Verne și să n-ai parte de aventuri! Tristețea asta mă însoțește pretutindeni, s-a lipit de mine și nu se dă dusă. La fel și rușinea. Le țin piept, tristeții și rușinii, dar trăiesc cu ele.

Mai nou mă confrunt și cu rușinea Marei. Sunt mută de uimire. Atât de atentă am fost la limbaj! Mă faci de rușine n-am scos niciodată pe gură. Să-ți fie rușine am verbalizat în situații provocate de Mara care au încălcat reguli, dar și atunci am dezvoltat ce înseamnă alăturarea asta de cuvinte. Mai citesc despre rușine și la Philip Roth. Mi-a atras atenția o asemănare. Soljenițîn descrie rușinea omului simplu din Rusia. Roth oferă detalii despre rușinea evreului. Fiecare condamnă și înțelege rușinea aceasta. Se revoltă prin scris, denunță sentimentul de sfială provocat prin naștere, rus sau evreu.

M-am regăsit în aceste descrieri. Așa am crescut în familie, cu rușine, frică, frustrare. Nu suntem nici ruși, nici evrei, ci doar o familie de olteni. Ce am eu în comun, istoric vorbind, cu un rus și un evreu? Rușine ne este tuturor în familie.

Grija mea este s-o scap pe Mara de rușine. Zilele trecute i-am ridicat capul în lift. La apariția unor băieți a lăsat capul în piept. Am discutat despre reacția ei. Mi-e rușine, mama! În clasa a IV-a m-am opărit. Pielea de pe laba piciorului s-a separat de mine. Îmi amintesc pierderea judecății de la durere. Așa mă simt și când Mara o dă înainte cu rușinea. Sufăr și clocotesc de mânie.

Caut cu frenezie soluții și mă liniștesc cu ceai și mixt de semințe de la Lidl. Sunt curioasă de mine.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
6 × 26 =