Toropeala unui fel de a fi franțuzesc

De 4 oct., 2012 2 No tags 0

Iar m-au lăsat cărțile într-o ureche. Uneori, fără să conștientizez că inconștientul meu e salahorul unui gând, iau aminte de mine cum rostesc o idee.
Ieri, într-un solilocviu din fața unei tăvi cu cartofi ce urma să o bag la cuptor, am articulat cuvântul toropeală.
Am flatulat pur și simplu cuvântul, căci nu comanda a precedat acțiunea, ci o eliminare de stări emotive.
Mi-am amintit de lecturile mele din primii ani de facultate, multă literatură franceză, multă literatură gotică.
Uneori, pentru iubitorii de literatură, se poate aplica, adaptat, proverbul: spune-mi ce cărți citești, ca să-ți spun cine ești.
La 20 de ani am fost expusă prea mult unui anumit gen de carte, la 20 de ani deveneam femeie și descopeream așternutul, iar sufletul meu a căzut în toropeala unui fel de a fi franțuzesc.
Așteptările mele de demoazelă le-am regăsit flaubertiene. Dincolo de nota adulteră a personajului Emma, Flaubert construiește o femeie complexă care dorește o existență independentă.
M-am hrănit cu așteptări de iubire ideală și cu ingerințe criminale în viața fetelor. Călugărița lui Diderot m-a înfuriat, m-a făcut să plâng, m-a ambiționat să refuz orice amestec familial sau străin în viața mea. Eu decid pentru mine. Eu pot să iubesc un țigan dacă vreau, un negru sau un evreu.
Poate i-am pus în spate literaturii franceze prea multe, dar la colegele mele de la engleză nu am observat ambiții de afirmare feminină individuală, mai mult o ambiție reavănă de așezare într-un cămin.
M-am hazardat prea mult în acuzații, dar la 20 de ani, cu un caracter susceptibil, ce impact pot avea toate aceste lecturi?
Ce femeie să fiu azi când în anii devenirii am crescut în ambiții prost înțelese? Prost înțelese știu azi că sunt, atunci doar adunam, adunam, iar azi sunt în plină floare, floarea femeii care vrea să trăiască plenar.

2 Comments
  • noctambulul
    octombrie 4, 2012

    Cel putin ai fost „supusa” lecturii, ai primit niste note si ai luat o diploma! Dar ce sa mai spunem cand ne uitam in jurul nostru? Cei de varsta mentionata de tine sunt „supusi” unui bombardament mediatic cu consecinte deloc de neprevazut: rezultatele de la bac sunt doar un varf de iceberg. Ei cu ce se vor alege? Tocmai postasem Melancholy de Iced Earth, dar de pe mobil nu pot „modela” perfect materialul, asa ca l-am taiat momentan, dar pun mai jos un link cu piesa cu versuri incluse.

  • noctambulul
    octombrie 4, 2012

    Iced Earth – Melancholy: https://www.youtube.com/watch?v=VcjDmCel1oM

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
10 × 25 =