Transfagarasan

De 31 aug., 2009 6 No tags 0

Ploaie, ceata si crucile de pe marginea drumului. Ploaia rapida misuna in cuget ca o gaura neagra sau mii de paricule de molecule, ceata strapunsa de faza lunga a masinii dadea drumul peste tine fantomelor neacceptate de ratiune, iar crucile ofereau grimase ale eternei increderi de viata de apoi. Transfagarasanul ieri, realitate cu miros patrunzator de fum, cascaval afumat, carnati de casa si ceapa rosie, azi, o poveste in curs, fara cap, fara coada, doar datorie fata de cuvantul scris.
In Sibiu, sambata, centrul vibra de muzica medievala. Mergand de manuta, cap la cap, in sir sau rasfirati, literele adunate pe o firma m-au determinat sa ma desprind nevoit de prieteni si am patruns intr-o incapere ascunsa de soare sa citesc titluri de carti pentru turisti. Obiceiuri, datini, mestesuguri, ciobanasi, popasuri si munti se intreceau in fala pe coperte lucioase.
Am iesit impacata, cu sentimentul exact ca am intrat in librarie din datorie fata de cuvantul de scris, de meserie si nu din dorinta. M-am aprobat muteste si apoi am intrebat de un pahar de apa cu multa gheata, soarele ardea crestetul fara mila.
In Sighisoara m-am dres cu ceaiuri, ciorba de rosii cu busuoic si salate, raceala nu trebuie sa ma razbeasca. Peste lacul Balea, ploaia s-a dat in spectacol. Apa verde, cuminte, se lasa imbogatita. Verdele crud al altitudinii iti revigora tineretea de care uneori uiti ce falnic iti acopera umerii frumosi, bronzati, slabi. Fericirea ciugulea momente extatice in ceata, ploaie si prietenie. O masa lunga, cu zece ceaiuri aburinde a trimis acasa tot atatea suflete obosite, multumite, pline de promisiuni ecologice.
Sibiu, Sighisoara, Transfagarasan si zece prieteni sau o incercare de iubire la sfarsit de saptamana.

6 Comments
 • Dan
  septembrie 1, 2009

  Crucile de pe marginea drumului… Sa fie sanatoase cu grimasele lor cu tot si cu cei pentru care sunt semanate pe o margine de drum! Doamne iarta-ma si uite ca-mi fac si o cruce! Cascaval afumat, cârnati de casa si ceapa rosie, asta da datorie, dar pentru estomac, pentru cuvântul scris?, ei as, ce e cas ca valul trece, daca nu-i afumat! Si doar am mâncat azi… Altfel, faza lunga nu strapunge niciodata, îti aduce la doi metri în fata un zid de ceata sau de zapada de netrecut…

 • ddunia
  septembrie 1, 2009

  @Dan
  Iti facui ceva pofta cu minunatul cascaval afumat, daca ti-as mai spune doua cuvinte de cum am infulecat si niste carnaciori la fel cu afumati, hm…!!! Sa ne fie bine!

 • Dan
  septembrie 2, 2009

  Sa va fie … Imbuibatilor, nesatuilor! Ati uitat sa mâncati (sau sa-mi spuneti ca ati mâncat) mici si sa vi se prelinga zeama pe barba si sa va pateze camasa, na!

 • ddunia
  septembrie 2, 2009

  @Dan
  Nu am mancat mici k nu prea ma lasa piersicuta sau dovlecelul, altfel, imediat, pe sub si pe deasupra barbiei devoram mici stinsi cu bere. 🙂
  Acum ma duc sa fac o ciorba de fasole, s-o pap cu minunata ceapa rosie de care am mai amintit, k doar nu am venit acasa cu mana goala!!!

 • Dan
  septembrie 2, 2009

  … si cu un pic de afumatura? Asa, numai o leaca…

 • ddunia
  septembrie 2, 2009

  @Dan
  Oleaca asa…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
28 × 10 =