Tricoul Inteligent la Plai

IMG_1415-2Anul acesta merg la Plai. Tricoul Inteligent mi-a schimbat statutul de la vizitator, la partener. O să am un loc sub soare cu masă, scaune, materiale şi invitaţi speciali.

Colaborarea cu Festivalul Plai semnifică o realizare personală. Mă încântă. Mă edifică ca persoană. Mă încearcă o satisfacţie deplină. Naşterea nu a avut un asemenea efect. Consider că orice femeie sănătoasă poate aduce un copil pe lume. Conceperea şi actul naşterii nu ne transformă în mame. Mame devenim în ani de zile de responsabilitate pentru o altă fiinţă. Ca mamă simt mulţumiri când sesizez la Mara capacitatea de a raţiona, de a face asocieri, atunci când îşi exprimă dorinţa de a sublima. Prin sublima înţeleg detaşarea de necesităţi şi dezvoltarea unor plăceri culturale.

Nu orice femeie poate să aibă o carieră. Cele care au ales drumul împlinirii prin muncă, au admiraţia mea. Le văd femei împlinite, persoane cu un scop definit. Au optat pentru profesie. Naşterea ţine de supravieţuirea speciei, de organism, de alcătuiri sociale. A raţiona ţine de putinţe intelectuale, voinţă şi cultură.

Am născut şi în fiecare zi devin mamă. Muncesc la a fi mamă. În paralel am muncit şi muncesc cu o capacitate redusă. Motivele, diverse prin origine, caut să le gestionez cu înţelepciune. Sunt al doilea născut în familia mea. Comparaţia cu sora mai mare nu m-a ambiţionat, m-a lăsat fără spirit competiţional. Nu mi-am dorit niciodată să fiu ca ea, ci să fiu eu însămi. La şcoală am dovedit lipsă de interes pentru ştiinţele reale. Fără o îndrumare spre aptitudinile mele, mi-a scăzut încrederea în mine. În momentul acela am ucis orice spirit competiţional. Dacă unii m-au considerat proastă pentru incapacitatea mea de a învăţa matematică, fizică şi chimie am ales marginea şi atitudinea lucrului bine făcut. Mi-am îndeplinit sarcinile, nu am avut treaba nimănui. Am decis atunci pentru mine.

În periplul şcoală elementară, gimnazială, liceu, universitate, am intrat în contact cu diverse personalităţi. Am început să mă simt apreciată, iar noul sentiment, călduţ şi copleşitor, mi-a dat de gândit.

Mi-am recunoscut nişte limite, dar am decis să-mi muncesc inteligenţa.

Datorită efortului şi în secret a dorinţei de a demonstra că nu sunt proastă pentru că nu mă duce capul la matematică, m-am dezvoltat într-un ritm domol. Mi-a fost ruşine de ceea ce nu am ştiut, mi s-a spus să fiu ruşinată de ceea ce nu cunosc în loc să primesc ajutor să-mi descopăr capacităţile înnăscute. Toţi le avem.

Am primit ajutor în viaţa mea. Nu aş anula sau nu aş ascunde faptele, dar susţin că în găsirea unui loc în desfăşurarea muncii fizice şi intelectuale am fost singură. Realizez şi prin sprijinul oferit cu patos copiilor şi adolescenţilor.

La Plai, la atelierul Tricoului Inteligent, am conceput activităţi pentru copii şi adulţi. Semnificaţia: sprijin.

O să las activităţile şi aici. Înainte de punct, vreau să asigur pe oricine că ceea ce ne defineşte constă în priceperile noastre. Repet, toţi suntem pricepuţi la ceva. Descoperiţi ceva-ul.

Programul:

Sâmbătă și duminică
12:00 – 19:00 Conturare de probleme psihice și sociale prin desen, bibliotecă în aer liber.

Sâmbătă
12:00 – 14:00 Activitate de privit și desenat. Ne uităm la poza scriitorilor și schițăm de capul nostru.
14:00 – 15:00 Lectură după Apolodor de Gellu Naum cu Gabriela Glăvan.
15:00 – 17:00 Activitate de născocit după citate din cărți.
17:00 – 18:30 Vânătoarea personajelor preferate. Dialog liber

Duminică
12:00 – 14:00 Activitate de născocit după citate din cărți.
14:00 – 15:00 Lectură din Tudor Arghezi, Zdreanță cu Alina Ilea.
15:00 – 17:00 Activitate de privit și desenat. Ne uităm la poza scriitorilor și schițăm de capul nostru.
17:00 – 18:30 Dialog și desene după întrebarea: „Este literatura utilă?”
Doritorii mai pot alege din borcanul cu bilețele să-și exerseze talentul.
Ce imagine corespunde unui român responsabil, unui român disciplinat sau unui român cu simț civic?

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
17 − 3 =