Vacanță arhitecturală


DSC_0230WC
În luna iunie, când am ajuns pentru prima dată pe Transalpina, am petrecut o noapte la Novaci. Novaci este un oraș din județul Gorj, Oltenia.

Cum am ales Novaci? Mai multe persoane m-au întrebat de ce nu am ales cazare în stațiunea Rânca. Am ales Novaci datorită pensiunii și vocii de la celălalt capăt de telefon. Stăteam la Starbucks și am început să caut cazare pentru Transalpina. Deschideam doar ferestrele care îmi făceau cu ochiul. Construcția clădirii mă oprește, iar așternutul din cameră mă ajută să decid. În felul acesta am ales. Nu mi-am dorit o stațiune anume, ci un pat decent, prefer un cearșaf alb.

Aspectul pensiunii, departe de ceea ce eu numesc kitsch, introduc aici și cele mai noi apariții arhitectonice care te întâmpină cu stâlpi paralelipipedici sau coloane, m-a determinat să sun. Vocea de la celălalt capăt, o vibrare caldă și profundă, mi-a confirmat opțiunea.

Când am intrat cu mașina în curtea pensiunii, mi-am venit în minte numele lui Geoffrey Bawa.

Geoffrey Bawa a fost un arhitect din Sri Lanka care a proiectat pornind de la nevoile locale. Clădirile reflectă tradițiile locale.

Comparația cu Geoffrey Bawa nu o luați literal. Nu există asemănari între construcții, m-a frapat doar lipsa elementelor de decor introduse intenționat pentru aspectul estetic.

Am petrecut o seară excelentă pe terasa pensiunii, la marginea pădurii, sorbind vin. Am dormit pe un așternut alb, iar dimineața ne-am luat la revedere cu promisiuni de revenire.

Am urcat Transalpina, am traversat stațiunea Rânca. M-am felicitat pentru cazarea de la Novaci. Rânca te sufocă prin dezordinea arhitecturală. Construcții fără un plan al nevoilor, cum am menționat mai sus. Alandala, pe grabă, pensiuni și hoteluri ridicate pentru beneficii pecuniare.

M-aș reîntoarce oricând la Novaci, absența kitschului, ieftineață cu pretenții, m-a convins. Stațiunea Rânca m-a respins.

Par înfumurată, posibil, doar v-am luat cu Geoffrey Bawa! Oricum aș părea, în contextul cerere și ofertă, refuz să cer kitsch.

Cererea mea: stil vernacular.

VERNACULÁR, -Ă adj. (Liv.) Care este propriu unei țări. [< fr. vernaculaire, cf. lat. vernaculus – indigen].

Notă: fotografie preluată de pe internet, Lunuganga.

Notă 2: oare cât costă să petreci un sejur într-un hotel conceput după viziunea unui arhitect?! O vacanță arhitecturală suna al dracului de bine.

4 Comments
 • Claudia
  iulie 26, 2016

  Am trecut recent prin Rânca și confirm, e un dezastru arhitectural. Și nu doar arhitectura, am remarcat acea discontinuitate specifică zonelor turistice de la noi, fiecare spațiu e individual, ce e dincolo de gard nu mai contează, o curte cochetă se poate învecina fără probleme cu maidanul de gunoi sau resturi de la construcții, ieșitul din curte dă într-o stradă ruptă, fără trotuar etc. Dezordinea însoțită de mizerie e rețeta dezgustului, dar și ochelarii de cal stau confortabil pe nasul celor mai mulți turiști…

  • Dunia
   august 1, 2016

   Dacă discutăm strict despre Rânca sau Straja, alt dezastru, ce poate face turistul? Ar putea să nu mai meargă, o variantă. Aici tind să cred că turistul alege pentru peisaj și prea puțin pentru stațiune.

   Din punctul meu de vedere, aș demola cam toate construcțiile. Și aș pretinde un plan, dar nu sunt nici un arhitect și nu am nici o putere de decizie.

 • Gheban
  august 13, 2021

  Halo,
  Mă bucur de o asemenea expertiză despre Rânca. Eu m-am născut în Novaci, am crescut cu Rânca sălbatică atunci când bunicu mă ducea vara la băcița oilor plătită pentru a avea grijă de stână.
  Părăsind România lui Ceaușescu în 1981, am revenit după revoluție în vizită pe meleagurile natale. Imediat după 1990 era la fel de sălbatic locul, deci așa cum îl știam din copilărie. Cu timpul s-a schimbat asa de mult, că nu mai este Rânca de demult. Problema este că, nu s-a schimbat în pozitiv, ci într-ul „BÂLCI” arhitectural, cam așa cum l-ați descris și D-Voastră. Cum ziceați, trebuie ras totul și reconstruit cu respect pentru zona aceasta foarte frumoasă.
  Acum o descriere și o întrebare:? Eu o să moștenesc casa bătrânescă în Novaci, fiind construită prin 1960. Deci nu este un stil foarte vechi, dar se pot face foarte multe pentru a atinge ceea ce îmi doresc eu. Aveți cunoștințe de arhitecți cu care să iau legătura pentru a face un plan de renovare și adaptare pentru reconstrucția casei?

  Mulțumesc mult și succes mai departe la descrierea zonelor României!

  Ion Gheban, Berlin

  • Dunia
   august 17, 2021

   Bună ziua,

   O să mă interesez de arhitect și o să revin cu informații. Mulțumesc că mi-ați scris.
   Cu prietenie,
   Dunia

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
27 × 22 =