Am și eu ceva de spus

12033631_924462590953912_1500745898_nAm și eu ceva de spus. Acesta o să fie și titlul, titlu pe care sper să nu-l mai scriu greșit. Ieri s-a întâmplat asta. Ca să-mi revin din starea de nimicnicie, m-am uitat la televizor, la știrile despre refugiați.

Foarte rar comentez despre viața politică, despre evenimente. Prefer marginea. După o jumătate de oră petrecută în fața ecranului, m-am detașat de virgula care mi-a ruinat starea de bine. Virgula mea nu a omorât pe nimeni, nu a respins, nu a dat cu pietre.

Am văzut asta. Adolescenți care dădeau cu pietre, taburi, respingeri cu jeturi de apă. Mi-a părut rău de umanitate. Mi-am amintit ce am reprodus zilele trecute din manifestul comunist: Proletarii nu au nimic de pierdut decât lanțurile. Ei au de câștigat o lume.

Am aplicat peste sirieni. Nu au nimic de pierdut, au de câștigat o lume.

Mi se pare firească frica de necunoscut. Lumea arabă semnifică străinul pentru europeni.

Și mi se pare firesc să primim refugiați, noi și restul popoarelor europene. Văd aici un proces de cooperare. Cooperarea e singura care dă rezultate pe termen lung.

O să pun punct.

Punct.

5 Comments
 • zgomotoasa
  septembrie 17, 2015

  Și mie mi se pare firesc să primim refugiați, să-i ajutăm, să îi integrăm. Dar cu cei care refuză regulile noastre ce faci? Dar cu musafirii care impun reguli în propria casă ce faci? Crezi că e ok ca această ”cooperare” să fie de o singură parte?

  Eu cred că nu. Sunt o grămadă de oameni necăjiți printre refugiați, dar sunt și acei ”agitatori” care taie și spintecă, se revoltă, se tăvălesc pe jos urând că li se încalcă drepturile. Sunt de părere că Europa nu e pregătită pentru această mișcare, la fel cu nici refugiații nu au fost. Așa că fiecare va improviza din mers. Va fi interesant.

  • Dunia
   septembrie 17, 2015

   🙂 Zâmbesc. Mi-am propus să fac asta înainte să deschid gura să vorbesc.

   Am avut ceva de spus, am formulat. Nu am dat nici o soluție. Europa are consilii și lideri. Nu fac parte din nici un consiliu, nu sunt lider.

   Mi-ai pus câteva întrebări. Din punctul meu de vedere ai răspunsul în comentariul tău. Există oameni necăjiți. Agitatorii sunt peste tot, nu doar în situația prezentă.

   Europa nu era pregătită. De acord. Europa are oameni cu funcții care presupun unele atribuțiuni. Marile schimbări se datorează agitatorilor, oamenilor care acționează. Poate suntem în prag de război sau poate suntem la începutul unei noi orânduiri în lume. Să avem încredere în oamenii educați, în diplomați și mai ales să nu uităm să compătimim.

 • zgomotoasa
  septembrie 17, 2015

  Îți propun un exercițiu de imaginație: ești unul din oamenii care iau decizii, unul din acei diplomați. Ce ai decide? Cum i-ai integra? Ce ai face cu cei care refuză să se adapteze? 😀

  • Dunia
   septembrie 17, 2015

   Îmi pare rău, o să refuz exercițiul de imaginație. Nu am puterea de decizie, dar am voință să tolerez.

 • arakelian
  septembrie 17, 2015

  Am locuit pe sos. Pantelimon in scara de bloc de langa sediul sirienilor. Veneau periodic zeci-sute. Calmi, zambitori, veseli. Unul din ei a fost martor la un accident rutier si a fost singurul martor care s-a dus la politie cu victima sa declare ca a trecut soferul ilegal pe rosu. Sirian!!! nu romanii care erau si ei…

  Eu sunt un emigrant. Diferenta e ca eu am ales logic sa plec, dar daca ar fi fost razboi as fugi singura terifiata de bombe, frici, cosmaruri. As avea si nevoie de suport psihologic (pe mine tensiunea si frica ma distruge ca ratiune, ca om).
  Eu incerc sa ma integrez. Am incercat si am reusit sa ma integrez si in Bucuresti (un oras intolerant cu moldovenii). Voi reusi si aici.
  Eu sunt acum langa sirieni. Ii vad aproape zilnic: sunt oameni, unii cu o suferinta crunta pe chip, nu au 2 capete si nici pusca in mana. Sunt 2 tabere in apropiere, de cateva sute de oameni. Voluntari localnici vin si le predau limba, ii invata minimum de supravietuire: acces la politie, spital, la metrou, cum cumpara bilete, cum e cosul de gunoi, cum se sorteaza gunoiul, cum se merge la primarie etc.
  Eu am avut acelasi suport voluntar de la cei din jur: Anick, profesoara de la cursul de franceza ne-a explicat astea. Voluntar. Colegi care erau mai de mult timp ne-au explicat. Coleg de munca localnic mi-a explicat, m-a corectat la greselile de gramatica si ma sustine permanent!!!.

  M-am integrat pentru ca asa am vrut, am facut tot ce mi-a fost in putere, dar si pt ca cei de aici au vrut. In Romania se vor integra daca vor vrea sirienii dar si daca romanii de acolo vor vrea. Integrarea presupune 2 parti, eforturi din 2 parti.

  Ca o remarca personala, Belgia are nevoie de emigranti si traieste prin emigranti; datorita populatiei imbatranite (mai multi pensionari decat copii) nu sunt oameni sa faca joburile. Si da, emigrantii au venit ca o forta de munca deja calificata, productiva din prima zi, dispusi sa munceasca si pe bani mai putini si ore mai multe. Si platim taxele.
  Aici disputele si problemele raman in spinarea politiei. Daca este demonstrat ca a facut ceva ilegal (proces legal), atunci emigrantul este deportat si are interdictie pe 10 ani sa intre in tara. Cam asa au patit zeci de mii de tigani prinsi sa fure pe aici, si trimisi inapoi in Ro.

  Ca o parere personala, satul mamaiei are nevoie de 3-4-5 emigranti. Care sa accepte sa munceasca la cules, acum, pt 50-60 lei pe zi si mancare, care sa nu ceara ajutor social, care sa dezapezeasca drumul la birt la iarna. Pt ca cei care sunt apti de munca acum isi beau ajutorul social in birt….
  Toti cei care protesteaza contra mi se par ca nu cunosc legile romanesti, si mai ales nu cunosc niciun sirian.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
26 − 4 =