AMORSARE PENTRU TESTUL MENSA. E CU PUTINȚĂ?

De 2 apr., 2024 0 No tags 0

Am fost un copil frumos. Mi-a zâmbit soarele și i-am zâmbit cu toți dinții înapoi. I-am sedus și i-am fascinat pe adulții din copilărie. Am fost o școlăriță frumușică. Mi-am pierdut pentru puțin timp autoritatea frumuseții în tunsoarea castron a lui mamanu și a dinților lipsă. Influența lui mamanu și cerințele societății m-au zăpăcit în următorii ani. Ca studentă, năpădită de cerințe, gelozii, răutăți, aprecieri, priviri furișe, câteva respingeri și mai multe amorezări ale băieților de felul imperfect din alcătuirea trupului meu mi-au reamintit de copilul frumos din copilărie.

Clar ca lumina zilei că m-am născut cu un aspect estetic. Povestea scurtă și intensă a frumuseții mele asta a fost. Ceea ce mi-am dorit întotdeauna a fost inteligența. Crescută și amorsată că sunt proastă cu pornire de la știința matematicii, inteligența mi-am dorit-o obsesiv. Fără grija frumuseții, m-am aruncat în construirea inteligenței cu mâinile goale. Cum? M-am pus pe citit autori grei: Dostoievski, Tolstoi, Goethe, Joyce. Așa consideram pe vremuri, că autorii de care se feresc cei mai mulți de vârsta mea sunt grei. Ce amuzant și prostesc în același timp!

Dar nu m-am salvat de mediocritate. Rezultatul testului Mensa m-a situat la average. Imaginați-vă rezultatele ca un deal. Urci dealul să arăți că nu ești idiot. Majoritatea urcăm. Majoritatea ajungem în vârf, aproape de vârf. Nu trecem dincolo. Mintea refuză să mai facă asocierile corecte și rămâi average. Felicitări! Cocoțață în vârful dealului de ani de zile îmi zgândăr mintea cu lecturi din Dawkins, Sapolsky, Kissinger, Heidegger, Nietzsche, Kahneman.

Cu fiecare capitol din Kahneman simt cum mă deștept. Aș mai da o dată testul Mensa. Sunt capabilă să mă amorsez ca să-mi cresc cu câteva sutimi rezultatul testului. Știți că amorsarea funcționează pe fiecare dintre noi? Efortul mintal le este oamenilor dezagreabil. Preferăm lejeritate și familiaritatea. Acțiunile sunt influențate de cuvinte și imagini. Marketingul o știe. Stați cu un creion în gură care vă obligă să zâmbiți. Cel mai probabil o să vi se schimbe dispoziția. Încercați! Reveniți aici să-mi confirmați.

Mă opresc aici. Mai citesc un capitol de Daniel Kahneman. Purtați o carte.

Foto: Lorena Dumitrașcu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
26 − 6 =