Apartamente sau cutii de laborator pentru șobolani

De 24 oct., 2022 0 No tags 0

Vești de pe front. Franța trimite tancuri în România. Spania trimite și ea avioane de vânătoare și soldați. Divizia 101, unitate a armatei SUA, vine cu scopul de a apăra România.

Ce am notat mai sus am împărtășit cu Făt Frumos și o prietenă. Mara o numește BFF-ul meu. Mara nu știe că forever vine cu dată de expirare în unele relații. O să fiu lângă ea la momentul respectiv. Făt Frumos a dat din cap și a enumerat țările care trimit și ce trimit. BFF a ascultat. Mateiu sugea la sân.

Acum Mateiu doarme. Mara își soarbe ceaiul. Eu m-am așezat la scris. Revin cu una din obsesiile mele, scara blocului. Scara blocului înseamnă pentru mine un motiv de tensiune. De fiecare dată când pătrund în scara blocului simt o senzație neplăcută pe șira spinării. Așa că o să vă povestesc despre experimentul lui Bruce Alexander. Consider asocierea dintre experimentul lui și conviețuirea oamenilor în blocurile comuniste corespunzătoare.

Alexander și cocertătorii Robert Coambs și Patricia Hadaway au construit un parc de distracții pentru șobolani. Brânză delicioasă, mingi, rotițe s-au adus în cutia de aproape 19 metri pătrați. Au reglat o temperatură optimă. Pereții s-au vopsit în verde șofran. S-au asigurat spații pentru împerechere, naștere, plimbarea masculilor și cuiburi calde pentru femelele care alăptau. S-au pictat copaci, munți, drumuri și râuri. Acestea au fost condițiile pentru unii șobolani. Alți 16 șobolani au fost puși în cuști obișnuite de laborator.
Blocurile și apartamentele le compar cu cuștile obișnuite de laborator. Să vedem unde duce lipsa de spațiu.

Șobolanii din parcul de distracție au rezistat apei cu narcotice. Șobolanii din cutiile înguste au adorat apa cu morfină de la început.
Rezultatele au fost considerate semnificative atât social, cât și statistic. Mediul prietenos ajută la rezistența în fața drogurilor.

Concluzie: Dependența de opioide a oamenilor este un mod de a face unei situații, de a face față scării blocului cu zugrăveala cu o linie ornamentală la jumătatea peretelui. Parcă ar fi o funie. Ce să facem cu o funie? Balustrada este de fier și plastic. O fi nu o fi plastic, nu cunosc. Pare plastic. Cu scările identice cu cele din orice instituție românească, spital, poliție, școală. Oare așa arată și închisorile?! Blocurile înseamnă înghesuială, izolare de orice bun gust și individualitate. Toți românii de la bloc privesc în hăul inexistenței când pătrund în scara blocului.

Am propus și mai propun să se folosească proiectele studenților de la arhitectură pentru îmbunătățirea și înfrumusețarea condițiilor de viață a cetățenilor. Cetățenii lăsați de capul lor să aleagă culori și fațade au înfiorat la vedere străzile urbei. Mă dor ochii când mă îndepărtez de centru, iar Timișoara înseamnă mai mult decât Unirii.

Mă opresc. Înainte de punct. Am scos mult din context din experimentul lui Alexander. Dacă sunteți curioși, atunci citiți despre în Cutia lui Skinner de Lauren Slater.

Foto: Simona Nutu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
24 − 14 =