Cu drag, pentru specia mea

Primesc în mail fel și fel de oferte. Prin selecție, deschid foarte puține. Deloc naturală selecția, doar rațională, citesc printre rânduri. Cele mai multe mailuri mă îmbie să particip la cursuri de dezvoltate spirituală. Recunosc, mă atrag asemenea cursuri, niciodată nu am onorat invitațiile. Principalul motiv stă în scepticism, al meu bineînțeles.
De ce sunt sceptică?
Dar de ce nu este toată lumea sceptică?
În lumea asta, mare, largă sau orice altă dimensiune apreciabilă, există câteva cărți pe care prea puțini oameni le citesc.
Există Biblia.
Există Critica rațiunii pure, Ființă și timp, Originea speciilor, Psihologia inconștientului etc.
Lista rămâne deschisă.
Ce reprezintă aceste cărți?
Aceste cărți reprezintă ani de studiu și cercetare, filogenie, evoluția omului ca specie, evoluția omului spirituală.
Prea puțini sunt aceia care se înhamă la asemenea lecturi, iar un citat din cărțile de mai sus sau din marii gânditori politici, că e Montesquieu, Hume, Hegel, Marx, Habermas nu ajută la o mai bună înțelegere, ci sprijină niște principii împrumutate de la instanțele morale ale copilăriei, părinți, educatori, profesori, la rândul lor împrumutate de la instanțele copilăriei lor, iar când încerci să cauți cu luciditate ceva, totul se nimicește.
Vedeți, experiența mea până acum mi-a demonstrat că toată lumea începe la un moment dat să caute și că doar foarte puțini dintre ei se angajează într-o muncă de cercetare, analiză și observare. Cei mai mulți preferă răspunsurile fabricate, de-a gata.
Cine oferă aceste răspunsuri de-a gata? Aceia care se înhamă să citească și să înțeleagă marile cărți ale lumii. Mâna aceea de oameni îi poate manipula pe restul.
Speakerii motivaționali să fiți siguri că au citit unele dintre aceste cărți, liderii lumii au deschis aceste cărți. Iar de acolo au început să interpreteze și să aplice în viață pentru o împlinire mai întâi personală.
De aceea avem azi zeci de religii, un lider a deschis Biblia și a interpretat-o. De aceea avem azi mii și mii de maeștri, de guru, de speakeri motivaționali.
Toți au interpretat și au aplicat. Din orice teorie poți desprinde fragmente, iar dintr-un asemenea fragment să dezvolți o teorie de viață, iar cu ajutorul unui bun PR ajungi să răspândești înțelepciunea în lume. Oamenii au nevoie de înțelepciune, mai ales una de-a gata, formulată cu atenție pentru nevoi actuale.
Cinismul de care dau dovadă și pe care-l mărturisesc nu anulează meritele nici unui guru. Absolut deloc. Nici o ființă nu a cunoscut evoluția sau iluminarea, acest cuvânt atât de uzat azi, de una singură. Cu toții avem nevoie de ajutor să ne cunoaștem sinele propriu.
Doar că, dragi oameni, atenție cui permiteți să intre în viața personală, verificați, după putințe, sfaturile pe care le primiți. Ați ajuns într-un asemenea loc dintr-o nevoie și cu un interes personal, pe guru ce l-a dus într-un asemenea loc? Doar binele semenilor lui? Binele lui personal nu?
Psihologia este o știință la îndemâna oricui, e un obiect de studiu, iar recompensa este chiar cunoașterea proprie, încercați!

Încercați să vă cunoașteți înainte să lăsați pe oricine să vă cunoască.

Cu drag, pentru specia mea!

6 Comments
 • dam167
  aprilie 10, 2014

  Nu pot să cred că ai scris ”Speakerii motivaționali”. Mă rog, pot, dar nu vreau.

  Practic nu prea cred că merge aia cu înțelepciunea și PR-ul. Aici mă refer la știință și tehnică, unde bazele de date, conceptele, lucrările – toate astea fiind în cazul de față înțelepciunea – sunt chiar ferite de ochii poporului. Deși ai crede că informația circulă, se dezvoltă și se propagă, nu e așa. De fapt e un sistem închis ale cărui reguli se tot schimbă și nu în favoarea omului de rând.

 • dunia
  aprilie 10, 2014

  E pleonasm? Sau de ce?

  Crezi că nu merge? Nu cunosc date, dar cum altfel au atâta succes și notorietate?

  • dam167
   aprilie 10, 2014

   Nu e pleonasm, dar sună ca naiba și nu e în limba noastră-i o comoară.

   Merge pentru că e un trend, o modă, o tendință sau chiar o experiență împărtășită.

   • dunia
    aprilie 10, 2014

    Sincer, căutai să transform în limba noastră, dar nu găsii. Găsești tu ceva, notează aici, te rog frumos.

 • Claudia
  aprilie 11, 2014

  Discursul motivational tine cu adevarat acolo unde se creste cu el intr-o forma sau alta – in Canada de pilda pe copii ii piseaza inca din la scoala tot felul de „binisme”, realitatea da-o naiba, ce daca e naspa, lasa ca vezi tu pe la 14-18 ani cand te trezesti daca iti place sau nu.
  Si daca noua, crescuti uneori in realitati dure si tot ni s-a parut greu in adolescenta sa percepem oamenii, indragostirea, banii, alegerile in viata, ei ce sa se faca?!? Iaca, asculta un speaker motivational (sic!), merg la psiholog, iar odata ce ai o „boala” din categoria depresii (ghilimele pentru ca aici si o suparare e considerata depresie…) ai si prescriptie pentru pilule de suportat viata, marijuana etc.

  Am citit vreo doua carti mai mult din curiozitate si chiar am simtit ca ma incarca de stari negative. Stiu ca sunt si eu putin gica-contra si ca, dupa mine, ar da faliment toti astia care predica Binele personal peste noapte (ca si cei care imprastie spiritualitati exotice), dar de curand, trecand prin momente nu tocmai simple si usor de suportat mi-am facut singura, ca intotdeauna, „strategia” mea: ce nu poti vindeca/ilumina tu singur, altul nu va face pentru tine… Si sunt sigura ca asa a functionat omenirea si pana acum (partea nepracticanta de religii).

  • dunia
   aprilie 14, 2014

   Claudia, nu te contrazic, ești Gică contra. 🙂 Cei care practică peste noapte merită toate semnele de întrebare, dar există maeștri care merită toată prețuirea.

   Omul nu se poate cunoaște de unul singur. Firește că încearcă, că reușește să-și deslușească, să-și interpreteze unele reacții, pentru alte reacții, acelea ce par fără explicații, apărute ca din senin, ai nevoie de ajutor.

   Ajutorul și-l ia fiecare de unde poate. Da, azi se exagerează partea cu mersul la psiholog, cu depresiile, dar cunoașterea de sine ține de evoluție, mai ales spirituală.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
16 − 14 =