Am deschis laptopul. S-au afișat tab-urile. Pe blog a fost necesară o actualizare. Până să scriu o propoziție de început, Mateiu m-a solicitat. În continuare reprezint pentru el o țâță imensă. Vă jur, copilul ăsta numai asta vede la mine! Mai nou își aduce și prietenii de pluș să le dea sân. Mă gândesc la batjocura primită în trecut de la mai puțin prietene, dar și de la prietene legată de sânii mei mici. Nici n-au idee cât lapte produc, mai ceva ca o vacă tânără!
L-am așezat pe Mateiu la sân și mi-am deschis telefonul pe Netflix. Urmăresc un nou serial polițist. Nu m-am putut concentra la film. Prinsă de acest articol, l-am derulat și l-am corectat în gând. Doar să adoarmă Mateiu! A adormit. M-am apucat de scris. Am uitat tot. Am pierdut notițele imaginare.
De ieri m-am apucat de Jordan B. Peterson, 12 reguli de viață. Nu l-a recomandat Mircea Dragu, un psihoterapeut de la Timișoara. Mi-am amintit de prezentarea nefavorabilă a lui Peterson la Carrefour când i-am zărit numele pe raft la Cărturești. Cărturești a amenajat un raft la supermarket. Supermarketul nu a fost niciodată mai frumos! Am luat cartea fără să stau pe gânduri. Când un scriitor e recomandat, citesc pentru a-mi forma o părere personală. La fel procedez și când un scriitor nu este recomandat. Citesc ca să am habar. La casă, doamna mi-a scanat cartea și a rămas cu ea în mână câteva secunde. Este 48 de lei. Părea că-și cere scuze pentru preț. I-am zâmbit consolator.
După 150 de pagini din 12 reguli de viață am luat o hotărâre. O să recomand cartea. Am și recomandat-o. Într-adevăr, m-am trezit că am tăiat fragmente din carte. Derapajele religioase m-au stânjenit. Nu m-am oprit din lectură. Nu o s-o fac. O găsesc plină de adevăruri simple despre oameni.
Cu toții sau aproape toți am descurcat măcar o dată în viața noastră un lănțișor încâlcit. Ce carusel de emoții cu firul subțire care nu se lasă prins de degetul nostru opozabil de mamifere evoluate. Peterson, cu cele 12 reguli, te ajută, comparați complexitatea vieții cu lanțul încâlcit, să alcătuiești o cale prin disciplinare. E mișcarea aceea de la lanț înainte de a-l pune la gât. Gata, ai reușit! Cum?! În primul rând nu ai renunțat. Ne ridicăm din pat în fiecare dimineață. Ne spălăm. Ne punem blugii. Pași mărunți, dar acționăm. Și continuăm. Și ne îmbunătățim viața în primul rând prin mișcare, atenție, ascultare, ordine.
Ce sacrifici? Ce câștigi?
Am sacrificat ora de culcare. Am câștigat acest articol. Votați. Este articolul un câștig?
Foto: Simona Nutu
Leave a Reply