La Roma de 8 martie pe 12 martie

Pe aripă de gând, un gând modificat să păstreze ziua de 8 martie până în 12 martie, am plecat cu fetele la Roma. Am plecat cu fetele la Roma de 8 martie pe 12 martie. Am călătorit cu oare care stil, stilul Wizz, iar la Roma 8 martie ne-a așteptat cu o vreme de noiembrie.
2 zile am bătut Roma la picior în noiembrie, ultimele două le-am petrecut într-un ușor aprilie.
În noiembrie, strânse una în alta, la o ridicare de cap, ploaia ne-a obligat mult să ne studiem pantofii și poalele rochiilor, am zărit pe un afiș numele lui Helmut Newton. Am așteptat un autobuz, l-am luat pe al treilea sau al patrulea, căci toate ajungeau pline, și am mers pe via Nazzionale la Palazzo di Esposizione.
Rebegite de la ploaie, am pătruns în sală umile, iar de pe pereți ne privea o femeie dreaptă, goală, trufașă.
Printre nuduri ne-am scuturat și noi puțin de picăturile de ploaie cu un gând de corectare comportamentală. Am îndreptat spatele, am călcat apăsat și am mers la fiecare fotografie în parte. Am privit fiecare fotografie în parte, iar la unele am poposit. Am întârziat în fața unei fotografii cu Karl Lagerfeld. Karl Lagerfeld a fost și tânăr, nu mi-am imaginat. Am întârziat în fața unei femei goale și am privit clavicula. Am visat lângă clavicula aceea. Ce este frumusețea? Însușirea a ceea ce este frumos. Femeia este frumoasă și pune stăpânire și ia în stăpânire pe toți aceia care se opresc s-o privească. Dacă bărbații ar privi mai mult femeia patriarhatul n-ar mai fi cu putință în nici o cultură. Am ieșit de la expoziție cu capul întors, o ultimă privire, o ultimă acceptare tacită că femeia constituie și însușirea a ceea ce este frumos.
Afară din muzeu aștepta tot ploaia de noiembrie, dar după nudurile lui Newton, după White Women nu am mai simțit ploaia, iar de a doua zi a ieșit soarele.

P1030064

10 Comments
 • G
  martie 18, 2013

  Frumusetea nuditatii si emotia pubiana. Paradoxul civilizatiei.

 • Dan Vaideanu
  martie 18, 2013

  Fata cu clavicula era model de-al lui Karl? Ca numai el si YSL si Galliano (sa ma ierte cei pe care i-am uitat!) iubesc femei de neiubit. Prietenul lui Karl de acum, la „maturitate”, este un pustan, fotomodel si foarte musculos, nu i se vede clavicula, m-am uitat atent!

 • dunia
  martie 19, 2013

  @G

  Chiar aici să fie paradoxul civilizației?

  @Dan

  Măi Dan, măi, am reținut că nu-ți plac nudurile, dar eu chiar pot cuprinde cu sufletul arta care e goliciunea, nu văd nimic vulgar acolo. Știu că este o graniță fină, dar la Helmut Newton nimic nu mi-a revenit vulgar.

  Apropo de modele, să-l lăsăm și pe Karl, prietenul Karl, când părăseam expoziția, pe scări urca o bătrânică și-am amintesc că o prietenă a făcut o remarcă vizavi de publicul lui Newton, iar eu i-am răspuns printr-o ipoteză: „dacă bătrânica este oare una dintre femeile din fotografii și venea pentru o ultimă admirație a trupului acum așa zbârcit?”

  Mi s-a părut foarte interesant.

  • G
   martie 19, 2013

   Multe civilizatii, imperii s-au invartit dupa 3 lucruri: pubis/venus, orgolii/vanitati si al treilea nu mi-l amintesc :)))

   • dunia
    martie 19, 2013

    Ai reținut ce era mai important. 🙂

  • Dan
   martie 19, 2013

   Nu-mi pune în gura ce n-am spus, Doamne fereste!, nu-mi plac fetele lor (îmbracate sau nu), ei le fac de neiubit pentru ca sunt creatiile lor, pentru ca ei nu le iubesc altfel, de fapt nu le iubesc în niciun fel. In rest n-am nimic cu ei, Lagerfeld e chiar „pitoresc”.

   • dunia
    martie 19, 2013

    Dar de ce zici că le fac de neiubit? Și Helmut Newton a fost gay? Pitoresc pe lângă Lagerfeld mă face să strâmb din nas, nu se prea potrivește.

 • Dan VaideanuDan
  martie 19, 2013

  Pentru ei femeia este un obiect pe care trebuie sa-l îmbrace, la fel ca un manechin de carton. Cuvinte ca „solduri”, „sâni”, „rotunjimi” nu înseamna nimic sau nu mare lucru. Si asta provoaca drame uriase, chiar ireparabile, printre fetele care înca se mai cauta. Tanti Coco nu l-ar fi angajat niciodata pe Lagerfeld director artistic…
  Guler pâna la barba, ochelari negri,, coada, manusi fara degete, da, mi se pare (putin) altfel…

  • dunia
   martie 19, 2013

   Dan, nu-ți spun nici un secret, dar jumătate din bărbații de pe planetă transformă femeia în obiect. Cunoști cluburile noastre, ale tinerilor de azi, ori de câte ori ajung, nu foarte des, am senzația că sunt în plin sezon de vânătoare. Așa se uită majoritatea bărbaților la femei, le măsoară, dau din cap, șoptesc la ureche, merg mai departe.
   Trist sau revoltător este că femeile nu au nici o reacție.

   • Dan
    martie 19, 2013

    Foarte criticabil si adevarat ce spui tu, desi scopul este exact pe dos, dar se pare ca si fatucile accepta cu nerabdare, ca sa spun asa.
    Lagerfeld le masoara din interes pur profesional si cu multa indiferenta, ca sa nu spun chiar dispret.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
22 − 14 =