TIMP PENTRU A FI OAMENI MARI

De 3 iul., 2024 0 No tags 0

Din preocupările mundane, mamiceală, achiziționat canapea, reduceri la Zara Home, pregătit mâncare, dat cu aspiratorul se ivesc deodată lecturi uluitoare, ieșiri la galerii, spectacole de teatru. Funcționez ca un gheizer, dar în loc de apă fierbinte, la anumite intervale arunc activități alungătoare de tâmpenie.

După 40 de ani ești într-un real pericol să tâmpești. Toate o iau razna, corp, minte, suflet. Bărbații se perpelesc mai mult ca femeile. Noi ne-am luat la trântă cu sinele după 35 de ani. Asist la zvârcolirile lui Făt Frumos. E năucit de viață. Asist la zvârcolirile cumnatului. E obosit de viață.

Tuturor, femei și bărbați, ne pare rău de jumătatea de viață trecută. Ne auzi rostind pe fiecare: O viață de om!, O altă viață! Cel mai greu suportăm pierderile. Când unul dintre noi părăsește această lume atunci nu reușim în nici un chip să ne împăcăm cu situația grea.

Așteptând să ne trezim, am adormit. Așa ne surprinde moartea. Dormind. Pentru că am considerat că avem timp. Timp pentru ce? Timp pentru a fi oameni mari, pentru a fi părinții noștri.

Acest moment l-am presupus marcat, zgomotos, anunțat. În metrou ți se anunță stația următoare. De aceea primim diplome de absolvire. Să conștientizăm etapele. După școală rămânem de izbeliște. Începem și ne suflecăm mânecile. Ne punem pe treabă. Continuăm. Clopoțelul nu mai sună. Premii nu se mai dau. Diplome nu mai primim. Încotro de îndreptăm? La ce stație coborâm?

Stop! Ai împlinit 40 de ani. Am împlinit 41 de ani. Ce am făcut cu jumătatea de viață trecută? Am observat că mă irită persoanele trecute de 60 de ani care evoca amintiri din primii 10 ani de viață. Când aveam 8 ani! Hm, e lung drumul și nesigur. La 20 de ani se cuvine să vorbești de vremea când abia împliniseși 8. La 60 de ani abține-te. Nu mai interesează pe nimeni oricât de emoționat ar fi. Va fi interesant să-mi recitesc textul la 60 de ani. O să râd de mine. O să-mi scape o înjurătură. O să mă disprețuiesc. O să mai trăiesc? O să mai fiu lucidă?

M-am umplut. Imediat o să arunc afară o activitate alungătoare de tâmpenie. M-am apucat de Kissinger, Ordinea mondială. M-am trezit și intenționez să rămân trează. Cine stă treaz cu mine?!

Foto: Lorena Dumitrașcu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
30 − 9 =