OLIVIA RODRIGO. CE NEVOI AU ADOLESCENȚII?

De 9 iun., 2024 0 No tags 0

V-am anunțat că port de grijă democrației. Azi am votat. Sper că cei mai mulți dintre noi și-au exercitat acest drept. Nimic în plus despre acest subiect. Mi-e capul plin de Olivia Rodrigo.

Olivia Rodrigo este o cântăreață americană. Este tânără, frumoasă, zâmbitoare, iar la 21 de ani, umple stadioane. Pe stadionul din Munchen am ascultat-o eu. M-au frapat chipul de Albă ca Zăpada și picioarele gotice. Zâmbetul te transpunea la Disney, iar bocancii te țintuiau în Evul Întunecat.

De două săptămâni cunosc acest nume. Mara și-a exprimat dorința de a merge la concert. Hocus-pocus, un zbor, un hotel, un drum scurt cu mașina și am pătruns în hala de la Olympiapark. Ne-am ocupat locurile, iar când Olivia Rodrigo a intrat pe scenă toată lumea s-a ridic cu religiozitate în picioare. Atunci am înjurat prima dată. Mi-am imaginat îndată tortura la care vor fi supuse degetele mici de la picioare. Marei i-am zâmbit și am asigurat-o că mă simt excelent. Și m-am simțit.

Am alungat asocierile. Așa merge mintea mea. Când mă aflu într-o mulțime, Elias Canetti se ivește cu masa și puterea. Mărturisesc, masa este fascinantă. De la Elias Canetti, la camerele de gazare, iar de la camerele de gazare la adolescenții plini de hormoni care din când în când cedează și trag cu arma. Atunci m-am hotărât că nici la baie nu o să merg. O să stau lângă Mara până la final.

Ca să alung asocierile, am început să privesc chipurile din jur. Toți cântau, se îmbrățișau, trăiau în moment cu tot cu telefoanele. Nu m-am abținut. I-am propus Marei să lase telefonul, să experimenteze starea de bine. M-a ascultat pentru scurt timp.

M-am trezit gândindu-mă la versurile Oliviei Rodrigo și la judecățile aplicate de adulți adolescenților.

Got your whole life ahead of you, you’re only 19.
Someday I’ll be everything to somebody else.
If someone tells me one more time, ‘Enjoy your youth,’ I’m gonna cry.

Ce nevoi au acești adolescenți? Să iubească și să fie iubiți, să se îndrăgostească, să le fie inima ruptă. Îmi amintesc clar că mi-am dorit același lucru. Sunt absolut convinsă că octogenarii și-au dorit același lucru. Ce vrem cu toții? Să oprim inima cuiva o milisecundă. Milisecunda asta reprezintă extraordinarul ființei umane. Milisecunda asta face suportabilă întreaga viață prin invitația la viață.

Îndrăgostiții reprezintă viitorul omenirii. Părerile unilaterale nu-și găsesc un sol fertil în îndrăgostiți. Am privit chipuri de băieți și fete care cântau cu pasiune despre iubire. Nu mi-e frică de tineri, ci de bătrânii care corup mințile tinere cu pretențiile lor că ar deține adevărul absolut.

Istoria ne-a servit adevărul în fel și chip. Ne-am înșelat de atâtea ori! Ne-am măcelărit de atâtea ori! Încă o facem. În loc să oprim gloanțe cu trupul, mai bine am opri priviri, inimi, mâini.

Așa mi-e dor de fiorul îndrăgostelii, de arătătorul care se mișcă ușor de fosa suprasternală! Știți despre ce vorbesc?! Firește că știți.

Să ne îndrăgostim, să ne reîndrăgostim, să ne creștem copiii cu cântece de dragoste.

Foto: Bogdan Mosorescu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
28 + 4 =