PORT DE GRIJĂ DEMOCRAȚIEI

De 5 iun., 2024 0 No tags 0

Afară, mă apucă de nas mirosul de tei. Inspir lacomă de fiecare dată. Nu mă las rugată. Înăuntru, în apartament, mă apucă de nas mirosul de varză cu rață la cuptor. Am tocat varza, am călit-o câteva minute cu ceapa în ceaun și am dat cu ea la cuptor.

E ziua lui soră mea azi. Ne-am născut în aceeași lună. Ziua ei marchează scurgerea unui an. În 5 iunie îmi adaug și eu un an pe umeri. În 21, ziua mea, imit împlinirea unui număr de ani. De fapt azi adun. 40 plus 1, 41 de ani. Plănuim o călătorie în Danemarca pentru această adunare de ani. În 2023 am vizitat orașul Bordeaux. Nu știu cum a trecut atât de repede anul. Credeți-mă că îmi vine greu să realizez trecerea timpului. Dacă mă gândesc la călătoria la Bordeaux, atunci pare că s-a întâmplat ieri. Dacă încerc să-mi amintesc călătoria de la Bordeaux, atunci pare că s-a întâmplat demult, demult, tare demult.

La 40 de ani timpul se dilată, se contractă, se simte și se pierde în contradicții năucitoare. Ieri a avut loc la Universitatea de Vest o conferință. Matei Vișniec a vorbit unui public restrâns. Din nou m-am mirat de lipsa unor persoane. Unde au umblat? De ce nu sunt curioase de asemenea personalități? Vișniec a vorbit și despre contradicțiile în care omul poate să trăiască întreaga lui viață. A vorbit despre mai multe subiecte de la pupitru, dar prefer să notez aici unul anume: democrația.

Port de grijă democrației. Nu o menționez pentru a vă reaminti de alegerile care urmează. Voi singuri o să faceți asocierea. Exprimați-vă părere cu un vot, indiferent de cui anume îi acordați întâietate. Eu îi acord întâietate lui Fritz. Cu el consider că susțin și apăr Europa și principiile Europei. Egalitate! Fraternitate! Libertate!

În fiecare zi mă atacă și mă roade restrângerea libertății cetățeanului. A povestit Matei Vișniec despre idioții utili. Așa mă simt în prezent și așa îi simt pe cetățenii planetei, ca pe niște idioți utili. Nu vedem imaginea de ansamblu, ne lăsăm copleșiți de emoție, dăm întâietate emoției, decidem pe baza emoției. Schimbăm titluri de cărți. Concediem profesori pentru că arată nudurile din artă. Creăm situații și împrejurări pentru viol deoarece identificarea cu un gen ignoră biologia. De ce nu însoțim emoția cu rațiunea? De ce emoția guvernează unde rațiunea trebuie să aibă dreptul excepțional?

Nu văd o salvare. Nu o văd, dar fac tot ce-mi stă în putință să acționez în numele unor principii și valori care suportă pericolele și dificultățile. E greu în Europa azi. Lupt pe pătrățica mea. Îmi hrănesc mintea. Îmi îngrijesc reacțiile. Încadrez și reîncadrez aparatul politic de la Timișoara. Mi-e cel mai la îndemână.

Încadrați-l și reîncadrați-l pe Robu într-un context larg.

Încadrați-l și reîncadrați-l pe Fritz într-un context larg.

La Robu se ivesc apucăturile dictatoriale. La Fritz se ivesc pasiuni europene.

Ieșiți în 9 iunie la vot.

Foto: Bogdan Mosorescu

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
27 × 29 =