MARIN LUPANCIUC, COPILUL TERIBIL DE LA NAȚIONAL TIMIȘOARA

De 2 iun., 2024 2 No tags 0

Intenționam să scriu ieri, de 1 iunie, despre un copil teribil. N-am reușit să potrivesc gândul cu acțiunea. Am profitat de câteva momente însă, când am privit norii din hamac, când am admirat ploaia de sub o umbrelă, ca să stabilesc niște linii principale ale acestui articol.

M-a încântat ideea de a publica textul de 1 iunie. Un copil teribil de muncitor și înzestrat dă semnificație celebrării acestei zile. Miezul articolului o să vă ducă și o să vă întoarcă. O să mergem puțin în Moldova, peste Prut, cât să menționez că acolo s-a născut. Atrag atenția asupra unei mame importante în devenirea copilului teribil. O să revenim la Timișoara unde a studiat actoria. Unii ați ghicit. Alții acum aflați. Copilul teribil se numește Marin Lupanciuc și joacă la Teatrul Național Timișoara.

Ne-am întâlnit miercuri la o cafea. Eu am știu sigur cu cine am purtat un dialog, cu cine am râs. Mara însă s-ar putea să-l fi suprapus pe Ben, personajul din spectacolul Exod, peste Marin. Pentru ea Ben și Marin există în același timp, Ben la o intensitate copleșitoare. Deruta Marei constituie o dovadă. Marin Lupanciuc a intrat în pielea personajului până la confundare. Asta înseamnă talent.

Dar eu nu m-aș opri la talentul lui Lupanciuc. Mi-au atras atenția capacitatea și dorința lui de muncă. Nu se mulțumește. Nu preferă locul călduț. Vrea să-și depășească limitele. Are un zvâc, o scânteie, dar nu le-a încadrat ca bază. Baza stă în muncă. Să muncească, să scoată ce e mai bun din el.

Mergeți să-l vedeți în spectacolele în care joacă nu pentru tinerețe, frumusețe, înfocare (deși, fie vorba între noi femeile, nici nu le ignorați), ci pentru sârguință, dedicare, exersarea înclinației creatoare. În Îmblânzirea scorpiei o să vă amuze, în Anna Karenina o să vă solicite atenția, în Exod o să vă țină cu sufletul la gură, iar în Victimele datoriei o să vă treziți că-l admirați pur si simplu. E o stea, iar o stea nu se abate niciodată din drumul ei, zicea Mihail Sebastian.

Sunt curioasă de parcursul lui pe scena teatrului. Între timp, mai poate fi văzut jucând luna asta, apoi din toamnă când reîncepe stagiunea.

Cu o zi după 1 iunie, la mulți ani, copil teribil!

2 Comments
 • Cami
  iunie 2, 2024

  Iar ca si Chiriac este apetisant.

  • Dunia
   iunie 2, 2024

   Cum să și fie Chiriac?! 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
3 × 30 =