AVEM BURȚILE PLINE. CARE ESTE SCUZA PENTRU AȘA O SĂRĂCIE SUFLETEASCĂ?

De 29 aug., 2023 0 No tags 0

La toate colțurile se vorbește despre viața spirituală a omului. Vorbesc cei cu burțile pline, firește! E atât de greu să-ți îngrijești sufletul când îți chiorăie mațele. Asta este concluzia mea din observație personală susținută de lectură, în special istorie și antropologie.

Mesajele venite din exterior susțin reîntoarcerea la viața simplă, înainte de industrializare, înainte de a ne vinde sufletul materialului.

Aparțin unei societăți girafă. Gâtul lung al girafei reprezintă cunoașterea. Cunoașterea istoriei înseamnă o conștientizare. Numita viață simplă este o parte dintr-o existență complexă. La fel de bine poliomielita aparține vieții simple. Nu, mulțumesc. Oamenii uită. Consideră igiena ceva înnăscut. De fapt am dobândit igiena prin morți indecente și scârboase.

Într-adevăr, protejați și aproape sănătoși, este ușor să etalăm disprețul pentru aceia care evaluează venitul și nu sufletul. Mărturisesc că atunci când mă simt cântărită în funcție de bani manifest dispreț. Dar este o reacție. Nu o controlez, dar o gestionez. Zâmbesc și compătimesc. Compătimirea am adăugat-o în timp și de curând. În prezent disprețuiesc și compătimesc. Înțeleg, dar nu scuz.

Înțeleg statutul, importanța statutului financiar, ce forță reprezintă și ce putere aduce. La fel de bine înțeleg importanța statutului spiritual, ce forță reprezintă și ce putere aduce. Cu gâtul de girafă zăresc aceste părți, căci sunt părți ale unui întreg. Acest întreg se face țăndări când murim.

Vremurile nu se mai potrivesc cu viața boemă. Cine și cu ce să mai șocheze? Nu mai putem să fim șocați. Am căpătat rezistență. Știrile de la televizor sau de pe social media ne întăresc.

Inteligența rafinată și detașată ține cont de părțile existenței umane. Cu burta plină, omul e in stare să pornească într-o căutare spirituală. Ce este cu adevărat important în viață? Banii? Da, sunt. Sufletul? Da, este. Banii sunt răi, banii sunt buni. Banii sunt răi dacă nu-i ai. Când îi ai, banii reprezintă. Ce? Reprezintă urâtul, reprezintă frumosul. Reprezintă ce alegi. Alegi cu îndrumarea mamei tale. Mamelor, îndrumați-vă pruncii să-și dea importanță prin ceea ce sunt, nu prin ceea ce au. Materialul să sporească ființarea.

Avem burțile pline. Care este scuza pentru așa o sărăcie sufletească?!

Foto: Mile Sepetan

No Comments Yet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
13 × 3 =