Viata e in alta parte

De 22 apr., 2011 6 No tags 0

S-au asezat mai mult de 30 de zile in varsta mea de 27 de ani de cand am terminat Viata e in alta parte a lui Kundera. Inainte de a da seama despre acest roman, marturisesc ca titlul nu mi-a spus absolut nimic, iar eu ma consider un cititor competent.
Lectura mi-a revenit si ca o lectie de istorie.
Succint, romanul vine cu poveste, cu vis, cu oranduiri sociale, cu identitati compromise, cu platitudini.
Primele pagini iti poarta gandurile galop, salturile dintre actiuni dezvaluie nasterea poetului, personajul principal, dezvaluie un adulter intr-o straduinta de „cunoastere a proprii libertati”, construieste spontan vise si un alter ego ale lui Jaromil, marturiseste iubiri de mame de poeti, femei ale unor iubiri ratate in patul conjugal.
Constructia romanului sufera apoi o lentoare in desfasurare, naratorul ivindu-se des, impunandu-si criticile si partinirile. In acest punct, titlul romanului deschide in constiinta ciracului sensul lui cenusiu. Lozinca a insurgentilor Sorbonei, titlul cuprinde o generatie de identitati compromise.
Poetul Jaromil vrea sa se lepede de dragostea materna sufocanta, adancindu-se in ideologia comunista. Kundera a impletit maiastru ideologia comunista cu activitatile domestice ale unui barbat. Jaromil e intr-o continua cautate a virilitatii, iar cautarea aceasta se risipeste in sistemul comunist.
Risipindu-se, poetul ajunge la o forma de platitudine nimicitoare.

Viata e in alta parte aduce in atentia cititorilor ideologia comunista, ca multe alte romane, dar ineditul se impune cu detalii casnice, neputinte adolescentine, scrutarea unei vieti interioare indoita de niste simturi vechi de datorie morala si niste simturi noi de datorie civica.
Milan Kundera e un gospodar in ororile comunismului si in valtoarea istoriei.

6 Comments
 • Dan
  aprilie 22, 2011

  S-au asezat mult mai mult de 30 de zile la varsta ta de 27 de ani, pentru ca acusi faci 28.
  Cocheto !!!

 • dunia
  aprilie 23, 2011

  @Dan

  Acusi, dar ma mai amagesc putin in luna mai.

 • Dan
  aprilie 24, 2011

  Christos a Inviat, Adevarat a Inviat, depinde cine-i primul, pot sa spun si eu ca-i duminica deja! Bucurii, sanatate si multa lumina!

 • luca
  aprilie 24, 2011

  Despre cum te poate marca titlul unei carti, iar din carte sa nu ramai cu nimic … ca si cum n-ai fi citit-o …
  Prin anii 90 cartea era in mare voga si editata de multe edituri, ca orice carte din vremurile proaspat postcomuniste care nu a putut fi publicata in comunism. Dar dupa ce ii citisem pe Paul Goma, Virgil Ierunca si Nicolae Steinhardt si altii – care infatisau niste realitati comuniste crunte si aveau un impact extrem de puternic in acei ani – cartea asta nu s-a asezat nicicum in mine. Printre tinerii acelor ani era un „must have” :). Dar ce a ramas in ani si a revenit in mintea mea ca un leitmotiv este titlul : viata e in alta parte. Multe ganduri, intrebari si autoevaluari mi-au declansat acest titlu de carte. Tot timpul am fugit de posibilitatea ca acest titlu de carte sa nu devina un titlu al propriei mele vieti.

 • vlad
  aprilie 24, 2011

  Buna Seara!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

 • dunia
  aprilie 26, 2011

  @Dan

  Adevarat a inviat.

  @luca

  Cosmin zicea k e singura lozinca plina de adevar a comunistilor.
  Esti la adapost de tragedia acestui titlu, tu insasi mustesti de viata.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
7 + 15 =