Freud m-a lecuit de simbolic

Freud a interpretat visele oamenilor și acest lucru e cunoscut aproximativ de toată lumea. Nu cred ca afirmația mea să fie o exagerare sau o neghiobie, Freud e cunoscut.
A interpretat visele unei societăți pudice plecând de la interpretările simbolice și metoda descifrării anterioare teoriei lui.
El a demonstrat că visul are într-adevăr semnificație, că un bolnav se pregătește înainte de a i se aplica o interpretare a viselor. Un prim pas necesar interpretării stă într-o sporire a atenției și o decuplare de la critică. Omul are nevoie să-și dea frâu liber ideilor și să renunțe la critică, iar atenția să fie mutată de la ÎNTREGUL visului la PĂRȚI din vis, deoarece visul este ceva compus.
Despre asta am citit eu săptămâna trecută și consecințele lecturii le-am identificat imediat.
În primul rând m-am lecuit de simbolic, de visele simbolice. Visele au un travaliu în întâmplările noastre, iar întâmplările țin de o acțiune într-un timp trecut.
În al doilea rând, m-am hotărât să țin un caiet de vise, de propriile vise, dar am luat această hotărâre în somn. În timp ce trezirea se instala, eu visam și îmi interpretam visul în timp ce visam. Luam bucata de vis și îmi ziceam că visez asta datorita alteia, până am deschis ochii.
Am deschis ochii zâmbind.
Freud a interpretat visele, iar acum modifică vise.
Nu am terminat cartea Interpretarea viselor, are nu număr foarte mare de pagini, iar lectura merge în deal, și în vale, în deal și în vale. E dificil, dar plin de satisfacții.
Poate o să încep și pe blog o categorie de vise interpretate.

10 Comments
  • dunia
   aprilie 4, 2013

   Am văzut filmul, dar nu mi-a părut freudian. Ție?

   • noctambulul
    aprilie 4, 2013

    Nu l-am studiat pe Freud, dar postarea ta m-a dus cu gandul la acest film…

 • dunia
  aprilie 4, 2013

  Hei, hei, hei, și la mine e mult spus studiu. Da, ma gândii mai bine, unde zisei de vis în vis, de aceea ce te duseși cu gândul la el.

 • Claudia
  aprilie 4, 2013

  Aseara m-am gandit la un prieten. Azi-noapte mi-am visat prietenul. De dimineata am primit un mail de la prietenul meu.

  Aseara imi era dor de el. In vis imi faceam griji pentru el. In mail isi face el griji pentru mine.

  Nu cred in coincidente, mai degraba in reciprocitatea prieteniei.

  Si mai interesante decat visele mi se par gandurile si scenariile dintr-o prelungita stare de veghe. Pe acelea as prefera sa le tin minte cat mai fidel posibil.

  • dunia
   aprilie 4, 2013

   Știi în ce cred eu? În puterea minții noastre. În vis conștiința și inconștientul fac cocktail, îmi cer scuze de analogie. Dacă ți-ai visat prietenul, ceva ți-a activat inconștientul, ceva legat de el, orice poate fi. În vis, inconștientul a trecut în conștiință, a devenit conștiință, e un anume transfer care se produce. Nu sunt Freud sau oricare psihanalist, dar mi se pare cea mai pertinentă explicație, plus că minții și spiritului meu ne le cădea bine simbolul și descifrarea visului. Visul chiar e ceva compus de noi înșine.

 • Dan
  aprilie 6, 2013

  Ai visat vreodata pe cineva necunoscut?

  • dunia
   aprilie 7, 2013

   Da, am visat.

 • Dan
  aprilie 10, 2013

  Si eu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
14 − 5 =