Marele Gatsby

Am citit acum câțiva ani Marele Gatsby al lui Fitzgerald. Azi, acum, răsfoiesc paginile cărții și încerc să găsesc un pasaj care mi-a rămas foarte clar în amintire. La pagina 40, ediția cărții mele, începe petrecerea de la apartamentul închiriat de Tom Buchanan. Din toată cartea, eu am păstrat în amintire beția aceea. Detalii despre căldura verii, despre câine, alcool și mobilier.
La finalul cărții eram foarte sigură că am lecturat un roman nu pe gustul meu. Nu-mi schimb azi părerea, dar între timp, am luat mai mult aminte de acei ani. Am citit mai multă literatură americană, iar cu Kerouac s-a produs o schimbare.
De la Kerouac nu am mai citit literatura acelor ani cu pretenții, ci cu afecțiune. Nici azi nu înțeleg foarte bine acel stil de viață, dar îl accept, accept mai ales dorul de ducă și individualitatea.
Revenind la Gatsby, am văzut filmul imediat ce a apărut, poate e singurul film pe care l-am așteptat.
Mi-a plăcut, mi-a plăcut filmul în detrimentul cărții. Observ acum că a declanșat o oarecare isterie în rândul duduilor. Oare ce anume s-a apreciat? Visul? Iluzia? Tragedia? Iubirea?
Înclin foarte mult să cred, bazându-mă doar pe intuiție, așadar, oricine mă poate nu contrazice în afirmație, ci desființa cu argumente, că acest film le-a plăcut într-o notă de confirmare și consolidare a supremei iubiri.
Au mers duduile la film și au trăit în orele derulării filmului o iubire la care au visat sub pătură în adolescență. În adolescență adormeau cu gândul la iubire, în prezent s-au trezit cu gândul la iubire.
Au fremătat și suspinat în sală, poate au uitat chiar să-și mănânce popcornul, iar când lumina a izbucnit în sală, fiecare a clipit mulțumită că se întoarce acasă în relația ei plină de confort.
Nu mă exclud de obicei când fac afirmații despre sexul feminin, uneori suntem doar femei, indiferent de educație și personalitate, dar acum un oarecare sentiment de nedreptate îmi permite să rămân în margine și doar să le observ pe aceste extaziate care și-au falsificat câteva ore de realitate sperând cu gândul la marea iubire, dar trăind o iubire confortabilă.
Aproape nimic nu e confortabil în iubire. Aproape nu-mi înțeleg iritarea și ce anume le reproșez, dar simt deviată experiența pe care a adus-o cartea lui Fitzgerald. Cum fiecare a avut o anumită simțire după vizionare, și cum tocmai simțirea e cea mai importantă, eu totuși mă întreb dacă ele s-au întrebat cât de adevărate sunt simțirile lor și dacă se pot încrede în ele?
Sau s-au întors pur și simplu în relația lor ușor mofluze, dar mulțumite de confortul sentimental?
Cartea are mai multe planuri și îmi pare rău că planurile s-au pierdut în vise de gâște, poate asta mă irită cel mai tare.
Eșecul unui om constituie o experiență, eșecul lui Gatsby constituie eșecul fiecăruia dintre noi în fața iubirii, și fiecare dintre noi trăiește în eșec ignorându-l.
Iubirea aparține oamenilor, dar iubirea nu se vinde oamenilor.

7 Comments
  • melciu
    mai 31, 2013

    Nu am citit cartea. Intre noi fie vorba nici nu o voi citi pentru ca de mic am avut o repulsie fata de situatiile penibile din viata iar mie esecul lui Gatsby precum si modului romantic ca sa nu ii spun pueril de a privi lucrurile imi trec in penibil. Nu in sensul peiorativ al cuvantului, dar nu despre asta vroiam sa vorbesc.
    Confortabilul era partea pe care am remarcat-o. Apare putin si la barbatul Tom dar mult mai pregnant la sotia sa. Adica serios! Care din femeile tale spectatoare din sala (sau din afara ei, daca tot veni vorba) ar da vrabia din mana in viata reala? Chiar si in New York-ul libertin al anilor 30. Si care barbat, ca sa nu facem discriminari, pentru ca oricum eu nu cred ca e o chestie care sa tina de sex (adica gen).
    Gatsby e dragut ca e romantic, dar majoritatea l-ar pastra pe Buchanan cu tot cu escapadele lui din care oricum se intoarce totdeauna acasa. Pentru ca e confortabil. Si daca ma intrebi pe mine, nenea asta Gatsby e periculos de fixist si de idealist. Bune de suspinat dupa el si cam atat.

  • melciu
    mai 31, 2013

    A, si am uitat chiar de cofortul lui Gatsby, caruia ii sarise mustarul in momentul in care lucrurile nu mai urmau fagasul scontat.

    • dunia
      mai 31, 2013

      Nici nu prea știu cum să-ți răspund, nu cred că am un răspuns corect.
      Presupun că există femei, dar și bărbați care dau vrabia pe cioara de pe gard, aceia care pariază pe iubire.
      Să-ți mai zic cât de cinic ești în acest comentariu? Tocmai asta e ideea, asta am vrut să subliniez, multi extaziați care se întorc la viața lor confortabilă.
      Nu mi se par oameni de admirat, ci oameni triști.

  • melciu
    mai 31, 2013

    Raspuns corect… Am terminat clasa de matematica si tot nu cred in raspunsuri corecte.
    Fie si cinic. Repet, Gatsby ar fi putut avea cel putin un diagnostic de la orice psihiatru. Dar care din noi nu. Eu doar iti dadeam dreptate referitor la confort. Cu o precizare: nu multi care se intorc la viata lor confortabila. Aproape toti. Trist sau nu.

    • dunia
      iunie 1, 2013

      Atunci salvarea omenirii stă în cei câțiva idealiști care riscă. Aș vrea să am onoarea să privesc în ochi asemenea oameni.

  • arakelian
    iunie 3, 2013

    mie cartea nu mi-a scos in lumina rolurile, personajele, niciunul nu era pe placul meu si niciunul nu mi s-a parut memorabil. Mie mi-a placut insa modul cum a redat atmosfera, perioada, lumea lor, m-a facut sa inteleg si mi-a starnit mai multe intrebari relativ la lumea lor.
    Filmul nu l-am vazut.

    • dunia
      iunie 3, 2013

      După părerea mea, Fitzgerald nu are condei pentru caractere, dar atmosfera a reușit de minune să o descrie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
30 + 30 =