Somn cu Mosen

De 4 nov., 2016 7 , , , , 0

14937926_1345738988769585_1885205565_nEram în clasa a V-a când profesoara de geografie, doamna Bobei cu caninii mereu rujaţi, a venit la şcoală cu un pachet de vată. A desfăcut punga firesc, a întins vata pe o tavă, iar cu mâinile a început să strângă uşor din părţile laterale. Cu metoda asta ne-a fixat doamna Bobei formarea munţilor prin încreţire.

Vă povestesc despre acest episod amuzant şi atrăgător pentru un copil datorită unei senzaţii care m-a tot încercat în ultimii ani. Simt că mă încreţesc. Am simţit, dar am ajuns să gândesc.

Cu alte cuvinte, mă fac om mare. Dau atenţie alimentaţiei, somnului şi factorilor de stres. Corectez hrana, mă îngrijesc prin ore de somn, elimin factori neplăcuţi prin meditaţie.

Cu dormitul întâmpin ceva dificultăţi. Dorm pe burtă. Mi-e cunoscut faptul că dormitul pe burtă, cu faţa strivită de pernă sau saltea accelerează apariţia ridurilor. Mi-a ajuns pe la urechi şi ipoteza conform căreia poziţia din timpul somnului indică un tip pe personalitate. De aici trag concluzia că funcţionez după tipul de personalitate cu fundul în sus. Devin explicabile nemulţumirile mele.

Aşadar, dorm pe burtă. De foarte multe ori mă trezesc strâmbă. Nu mai pot întoarce capul. Torticolis sau nu, înclinarea capului provoacă dureri. Am început să caut vinovaţi. Primul vinovat: perna. Al doilea vinovat: salteaua.

Am făcut puţină cercetare şi m-am îngrozit. Există posibilităţi mari ca alergia mea de la 30 de ani să fie provocată de materia primă inadecvată din preţioasele obiecte din dormitor. Vă mărturisesc că pentru alergie avem un unic vinovat: alimentaţia din primii trei ani de viaţă. Acum stau la îndoială.

În felul acesta am ajuns la cei de la Mosen. Mosen este o firmă nouă, dar veche. Nu o să vă spun acum povestea lor. O să notez aici cum am scăpat de torticolis. Am schimbat perna. Eu, ca mulţi alţii, mi-am reprezentat Raiul ca pe un norişor alb şi pufos. Când stăteam vara tolănită pe iarbă şi mă pierdeam în cumulus îmi ziceam de fiecare dată că aşa trebuie să fie Raiul.

Am renunţat între timp la asemenea reprezentări. Dar norişorul alb şi pufos l-am păstrat în memoria afectivă. Trăiesc decent fără reprezentări de Iad sau de Rai. Nu am renunţat la somn. Somnul este esenţial. Orele de somn sunt cruciale. De o săptămână dorm în aceeaşi poziţie, pe burtă, dar gâtul nu mă mai deranjeză. Poate chiar am dobândit o ţinută mândră de lebădă. Mă obişnuisem cu lipsa de flexibilitate. Perna mea de la Mosen mă ajută să mă odihnesc ca pe un norişor alb şi pufos. Odihna presupune refacere şi întărire de forţe. Cum să nu vezi unicorni sau elefanţi roz cu forţele întărite? Glumesc. E un alt fel de a spune că reprezentările vieţii se schimbă cu o minte şi un trup odihnite.

Somn cu Mosen.

7 Comments
 • o femeie
  noiembrie 4, 2016

  Ai uitat o componenta a vietii: miscarea. Bicicleta, inotat, mers pe jos, gimnastica, dans etc. orice miscare aduce la o musculatura armonioasa, ligamente elastice, articulatii viguroase etc. si astea previn unele probleme.

  Nu imi pasa de riduri, vor veni, aleg sa le primesc cu zambet 🙂

  Off topic: am discutat cu o amica medic si mi se pare trist ca statul nu aloca NICIUN BAN medicului de familie periodic, pentru a prezenta si discuta toate astea amintite de tine: alimentatie, somn, stres, igiena, miscare etc. , dar detaliat, functie de familie.

 • Dunia
  noiembrie 4, 2016

  Nu am uitat, e bine că ai completat tu. Voiam să subliniez importanţa somnului. Mişcarea merită un text separat sau texte regulate pentru a crea obişnuinţa.

  Îmi pasă de riduri, dar ce să fac? Injecţia nu e o opţiune. Rămâne să zâmbesc. 🙂

  • o femeie
   noiembrie 8, 2016

   eu sunt absolut deschisa la injectii :). Nu acum, ca mi-e frica de ace, dar dupa o anumita varsta (nu curand, am zis 😀 ) o sa imi trag un botox si un hialuronic in cateva zone de o sa arat ca la 20 de ani 😉

 • Claudia
  noiembrie 4, 2016

  Dormeam pe burtă. Din primele luni de sarcină n-am mai putut și mi se pare un moment bun ca după sarcină să nu mai revin. Treaba e că eu dorm și fără pernă sau cu una subțire dacă e salteaua prea tare.
  Mie nevoie de dormit pe burtă mi-a sugerat mereu o lipsă de afecțiune mai ales că alternam cu somnul în poziția fetală. Sunt poziții de închidere spre lumea exterioară cumva, de autoprotecție.

  • o femeie
   noiembrie 4, 2016

   nu stiu daca e regula pozitia si nevoia. Fiica mea a dormit mereu pe burta, cu fundul in sus. Si in bratele noastre tot asa dormea. Acum doarme in spagat :))
   Se pare ca pozitia fatului e una relaxanta de dormit 🙂 .

   ( eu dorm fara perna, pe burta)

 • Ciubotica
  noiembrie 4, 2016

  Salutare!

  Acest articol are nevoie, macar, de o poza a perinii careia i se face reclama si o adresa de contact/ galerie cu imagini a brand-ului mentionat (site, blog, pagina fb. etc). Detaliile de genul ne ajuta, sa ne dam seama despre ce este vorba si sa dorim, eventual, sa achizitionam.
  #ahtiatidupaimagini :))
  O zi frumoasa!

  • Dunia
   noiembrie 4, 2016

   Aş fi lăsat link, dar site-ul este în lucru. O să revin asupra acestui aspect. Fotografie cu perna aş fi putut să am, dorm pe ea, dar am ales să nu fac asta. Gâtul meu mi s-a părut mai atractiv, dacă îmi permiţi îndrăzneala.

   Îţi mulţumesc mult pentru comentariu şi sugestii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
19 − 13 =