Trăiesc fără Dumnezeu

10447868_815043901839099_4190877383734980788_nTrăiesc fără Dumnezeu. Am ales asta. Nu mi-e bine, nu mi-e rău. Nu am sesizat nici o diferență comportamentală. Sau dacă stau să mă gândesc, ar fi ceva!

Mă uit lung la Biserici. Nu mă închin. Uneori le admir arhitectura, cât poate o diletantă ca mine. Alteori, de cele mai multe ori, le demolez. Imaginar acționez, în realitate descriu pasivitatea. Când sunt rezonabilă, le dau o altă utilitate, spitale și adăposturi. Ăsta e bun simț.

Și la nivel psihic am sesizat modificări. Cuprinsă de disperare, am senzația de nod în gât datorat absenței. Lipsește acel ajută-mă, Doamne!

Înghit greu atunci. În durere și suferință, privesc uneori cerul. Nu-mi pasă că e gol sau că așa îl percep eu. Îmi șterg lacrimile, cam sunt o plângăcioasă, dar compensez cu momente intense de veselie, și știu că totul în viața mea poate să fie bine sau rău, frumos sau urât.

Nu bine.

Nu rău.

Oricare dintre ele.

Pendularea dintre modul prielnic și neplăcere depinde de mine, de Eu. Eu îmi doresc să-mi fie bine. Acționez și rămân conștientă de lipsa obligativității. O să-mi fie bine sau nu.

Starea aceasta de conștiență pe mine mă mulțumește. Mă face să mă simt puternică. Îmi pune un zâmbet condescendent în colțul gurii. Mi-e bine așa.

E just pentru felul meu de a fi.

Trăiesc fără Dumnezeu. Nu mi-e bine, nu mi-e rău.

9 Comments
 • Claudia
  august 10, 2015

  Desi am fost dusa de mica la biserica, desi am auzit-o de atatea ori pe maica-mea lamentandu-se si cerand ajutor de sus, și nu doar pe ea, ci întreaga comunitate de rude, vecini, de mine nu s-a lipit „ajută-mă”.
  S-a lipit „mulțumesc”, un fel al meu de a stabili că am ajuns cu bine la capătul unei etape în care n-am cerut ajutorul, cum să ceri? pentru ce? ca să ceri trebuie deja să fi obosit încercând… Iar de sus nu vine mână omenească de ajutor…
  Dacă e să cred în Dumnezeu, atunci îmi crapă obrazul de rușine la cât de patetic îl slăvesc oamenii, cum îl prostesc pe față, cum îi ridică biserici aurite în loc de fapte, cum se vorbește în numele lui, cum cum… mai bine ca Dumnezeu să nu existe. Și cred că a ales deja asta.

  p.s. Cu sau fără Dumnezeu nu mai are legătură cu bine / rău, moral / imoral ci mai degrabă cu involuție / evoluție.

  • noctambulul
   august 12, 2015

   Mi-a plăcut ce ai scris și cum ai pus problema! 🙂

 • noctambulul
  august 10, 2015

  Când am trecut de la cafeaua cu zahăr la cea fără, am redus treptat cantitatea de zahăr. Trecerea nu a fost bruscă, dar e ireversibilă!

 • noctambulul
  august 11, 2015

  Black Sabbath – God Is Dead

  https://www.youtube.com/watch?v=OhhOU5FUPBE

 • Dunia
  august 11, 2015

  @Claudia

  Dau mai departe ceva ce am citit la Dawkins, apropo de evoluție/involuție.

  Evoluție nu există, căci genele noastre nu au intenționat să ajungă într-o formă sau alta, ci s-a întâmplat pe parcursul existenței lor.

  Cu Dumnezeu mai aduc o lămurire: mie ideea de Dumnezeu nu-mi displace, mă agită ce a dezvoltat omul din tot acest concept.

  @Bobby

  Crezi că e ireversibilă? Chiar crezi?!

 • noctambulul
  august 11, 2015

  Însuși cuvântul „crezi” duce cu gândul la religie. Unele lucruri sunt ireversibile (științific vorbind). Zahărul în cafea… puțin probabil în cazul meu, dar există o șansă mică să fie reversibil procesul. Momentan mă înfioară gândul acesta.
  Cred ca religia a fost utilizată, de cei ce au păstorit această instituție (căci biserica este o instituție), ca instrument de manipulare. (Nu raspund la provocări și nici nu ma las antrenat în această discuție, acesta fiind un punct de vedere, nu o temă de studiu). Trăim în secolul al XXI-lea, un secol în care chiar papa începe să facă loc științei în detrimentul religiei (așa cum era ea până acum).
  Eu văd lucrurile așa: om – natură – univers, toate împachetate în energie! Poate prea simplist, dar E=m•c2 e o formulă simplă!
  A propos de univers: Canis Major. 🙂 De ce amintesc de această stea?! Căutați să vedeți cât i-ar trebui unui om să îi dea ocol cu avionul, apoi comparați cu vârsta religiei în discuție. Canis Major!

 • Dunia
  august 12, 2015

  Canis Major, o să caut. 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
18 × 28 =