Curs de filozofie povestită VIII

Acest blog a rămas, din octombrie, într-un va urma renascentist. Cursul de filozofie povestită s-a oprit la Copernic.
Atrag atenția, cursul de azi o să fie unul cu un disconfort maxim, mai ales pentru filologii care vor și ei să înțeleagă. O să se desprindă senzații stranii.

Copernic a susținut că pământul se învârte în jurul soarelui. Ne amintim că în Evul Mediu nimeni nu a pus la îndoială că pământul era centrul universului. Concepția geocentrică despre lumea a devenit heliocentrică.

Johannes Kepler (1571-1630) arată că planetele se mișcă în orbite eliptice în jurul soarelui. Planetele se mișcă mai repede cu cât sunt mai aproape de soare și cu atât mai încet cu cât sunt mai departe.
O dată cu Kepler s-a arătat că pământul este o planetă ca toate celelalte.

Galilei ne spune că viteza pe care o are un corp se păstrează în mod constant atâta vreme cât nu intervin cauze externe care să accelereze sau să frâneze.

Analogie: schimbați viteza unui corp cu comportamentul unei persoane și reluați fraza.

Lui Isaac Newton (1642-1727) i se datorează descrierea definitivă a sistemului solar și a mișcării planetelor. A explicat CUM se mișcă planetele în jurul soarelui și DE CE.
Legea inerției.

Kepler. Fluxul și refluxul, creșterea și scăderea nivelului mării depind de o forță a lunii.
Newton. Legea gravitației universale.
Fiecare obiect atrage alt obiect cu o forță care crește cu cât obiectele sunt mai mari și care scade cu cât crește depărtarea dintre obiecte.
La nașterea sistemului solar, luna a fost proiectată cu o forță uriașă afară din orbita ei, și astfel depărtată de pământ. Această forță va acționa mai departe în veșnicie, căci luna se mișcă fără să întâmpine vreo rezistență prin spațiul vid de aer, dar în același timp, va fi atrasă de forța de gravitație a pământului.
Ambele forțe sunt constante și acționează în același timp.
Puține legi fizice sunt valabile pretutindeni în univers.

Orice corp continuă să rămână în stare de repaus sau într-o mișcare rectilinie uniformă, atâta timp cât nu e obligat să părăsească această stare datorită acțiunii unor forțe din afară. Un corp asupra căruia acționează simultan două forțe se va mișca pe o orbită elipsoidă.

Toate planetele se învârtesc pe orbite elipsoidale în jurul soarelui, și asta în baza a două mișcări diferite. ÎNTÂI mișcarea în linie dreaptă, pe care au pornit la crearea sistemului solar, și AL DOILEA rând o mișcare spre soare în baza gravitației.

Începând cu Renașterea, omul a trebuit să se obișnuiască cu gândul că trăiește pe o planetă la întâmplare în universul cosmic.
Acum teologia și știința s-au despărțit. Mai importantă ca relația cu Biserica a devenit relația personală a individului cu Dumnezeu.

În timpul Renașterii, Biblia a fost tradusă din ebraică și greacă în limbile populare.
Reformatorii epocii sunt Erasmus din Rotterdam și Martin Luther.
Martin Luther a tradus Biblia în germană și a pus temeiurile limbii germane scrise.

Omul nu obține iertarea lui Dumnezeu și eliberarea de păcate prin ritualuri bisericești. Mântuirea îi era dăruită omului cu totul gratis, numai prin credință. După Luther, omul ar fi fost anihilat prin păcatul originar și numai prin harul Domnului mai putea fi omul justificat.

Pun punct cursului de filozofie povestită de azi. Textul e lung, dar mi-a fost imposibil să-l împart.
Data viitoare o să ne întâlnim în Baroc.

7 Comments
 • noctambulul
  decembrie 13, 2012

  Daca te uiti la lungimea textului, pare a crea disconfortul de care ai scris la inceputul textului. Dar cand pui punctul, parca as mai fi citit; abia ma incalzisem! 🙂 Cursul de azi mi-a adus aminte de „Eppur si muove” a lui Galileo Galilei!

  • dunia
   decembrie 13, 2012

   Dacă aș mai fi scris, nu ar mai fi citit nimeni. Hai să profit puțin de tine. Am o curiozitate, mai mult neînțelegere.
   Cum au descoperit că la nașterea sistemului solar luna a fost proiectată cu o forță uriașă afară din orbita ei, și astfel depărtată de pământ?
   E presupunere sau s-a demonstrat? Eu nu am cap să-l citesc pe Newton așa că mai bine întreb.

 • noctambulul
  decembrie 13, 2012

  Pe vremuri se credea ca Luna a fost atrasa de catre Pamant si tinuta captiva pe orbita actuala. Teoria din zilele noastre e ca o planeta ratacita s-a izbit de Pamant si a dizlocat foarte mult material. Acest material ulterior s-a grupat si a format Luna. Acesta este motivul pentru care Luna are o structura foarte asemanatoare cu a Pamantului. Activitatea din interiorul Lunii este zero, ea avand un miez solid de fier (spre deosebire de activitatea intensa din interiorul Pamantului)…

  • dunia
   decembrie 14, 2012

   Deci avem presupuneri? Nu e nimic decat o teorie pe care o accepti sau nu?

   • noctambulul
    decembrie 14, 2012

    La o varsta de peste 4 miliarde si jumatate de ani cat are Luna, e greu sa vii cu certitudini. Asa ca cele mai probabile sunt presupunerile! 🙂 Dar totul se bazeaza pe stiinta; stiinta zilelor noastre!

 • dunia
  decembrie 14, 2012

  Deci stiinta se bazeaza pe presupuneri? Sistemele si legile universale au ca premisa o presupunere?
  Uita-te la mine cum ma minunez ca un copil mic, dar parca facui descoperirea secolului.

 • noctambulul
  decembrie 14, 2012

  Mai intai au fost experimentele. Acestea au condus la oarecare concluzii, iar concluziile au dat nastere unor legi. Unele dintre aceste legi le credem noi a fi universale. Dar nu sunt!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
11 × 12 =