Un articol în care le spun oamenilor ce să facă

Acum mulți ani, prea mulți, dacă m-ar întreba cineva, am primit un telefon. O voce din altă parte și din altă lume, o să explic, mi-a propus să mă ajute cu blogul. Era vorba despre SEO și despre un buget. SEO semnifică acea altă lume. Atunci nu adoptasem social media ca stil de viață și modalitate de întreținere. Am refuzat cu aroganță. Eu nu plătesc ca să vină lumea spre mine. Îmi e ușor să-mi imaginez acum ce a gândit vocea din altă parte și din altă lume despre mine. Dar atunci mă aflam în momentul nu acum.

Refuzul își are cauza în educație. În cărți și în filme, cineva te descoperă. Cineva te sprijină. În acest scenariu, a plăti pentru renume era rușinos. Am o listă lungă cu lucrurile de care mă rușinam. Să-mi fac unghiile la salon. Să intru singură în cafenea. Să pic un examen. Așa ceva era de neconceput. Etc! Cu Freud am tăiat cam tot de pe listă.

La începutul acestui an, am hotărât să mă ajut singură cu blogul. Este vorba despre SEO și despre un buget. Ieșită de pe băncile facultății, am acceptat cu ușurință refuzurile unor reviste cărora le-am cerut să mă angajeze. Prezența mea în lume, copilul nimănui cunoscut, m-a făcut să înțeleg. Eu sunt nimeni. Revistele plătesc pe cineva. M-am apucat să scriu pe blog. M-au depășit în faimă zeci de bloggeri fără pasiune pentru scris, fără un fel de a fi interesant și curios, fără o cultură redutabilă. Dar. Unii aveau SEO. Alții aveau nume și SEO. Andreea Raicu e blogger.

Pentru SEO, mi s-au cerut cele mai citite articole ale mele. Un articol a strâns 8.800 de cititori într-o zi. 8.800 reprezintă vârful meu. Ce am scris în acel articol? Ce am scris în celelate articole care s-au apropiat de 8.800? M-am plâns, am criticat sau le-am spus oamenilor ce să facă. M-am plâns că mi-a murit nepoata. M-am lamentat la despărțire. Am criticat persoanele grase, femeile măcelărite de bisturiu, atitudini și comportamente ale cetățenilor primitivi. Le-am sugerat bărbaților cum să se poarte cu femeile. Am făcut să se nască în mintea femeilor îndoieli. Am notat sentințe despre îngrijirea copiilor. Oamenii au venit spre mine. Unii. Toate aceste subiecte au adus trafic.

Dilema mea actuală constă în existență și conștiință. Dacă scot cuvintele cheie din cele mai citite articole, îmi asigur existența. Dacă scot cuvintele cheie din articolele preferate, îmi confirm conștiința. Cei de la SEO nu-mi înțeleg ezitarea. Nu dorești trafic? Adevărul e că nu-mi doresc o direcție sau alta. Scopul meu este să le combin. Combinația dezvăluie o persoană autentică. O direcția, una singură, demonstrează neautenticitatea.

Mă plâng. Critic. Le spun oamenilor ce să facă. Sunt eu. Povestesc cărți. Notez impresii de la teatru. Fantazez. Sunt eu. Sunt și sunt.

A le spune oamenilor ce să facă mă încântă și mă îngrozește în același timp. Rostesc ce gândesc. Asta e incredibil! Să-mi asum aplicabilitatea influenței mă dezechilibrează ușor, dar o să risc. Și asta sunt eu. Să-mi bag nasul. Să scormonesc. Să chestionez. Să pretind de la oameni mai mult. Chiar azi mi-am amintit de un prieten cu care am mers la liceu ca să-și ia bacalaureatul. Eu terminasem masterul, iar el nu-și luase bac-ul. L-a luat. Ultima dată când am vorbit îl băteam la cap să înceapă niște cursuri de maiștri. Dacă l-aș întâlni, nu m-aș pierde în întrebări zadarnice. Abordarea ar fi directă. Ai făcut sau nu ai făcut școala de maiștri? Aș fi dezamăgită dacă nu. Aș trăi cu asta, dar trăiesc bătând oamenii la cap să fie mai mult decât o simplă prezență.

Un cuvânt cheie pentru SEO: băgăcioasă. Desprins din: enervantă.

Foto: Zenobia Lazarovici

2 Comments
 • Claudia
  aprilie 29, 2020

  Mă tem că „băgăcioasă” și „insistentă” nu sunt prea căutate în google. Tu ai căuta?!?
  (că ai menționat SEO de câteva ori și că îl reiau eu în comentarii e deja o metodă de a face SEO pe cuvântul „SEO”)

  Te înțeleg perfect cu SEO și restul, pe blogul meu nu se mai contorizează de mult timp cititorii. Dar propunerile de afișat reclamă tot mai continuat să apară și am refuzat cam tot. E drept că eu am un job fix cu venituri fixe. Dezavantaj: program. Avantaj: venituri.
  Îți poți face singură SEO, nu e vreo inginerie din moment ce utilizezi platforma WP pentru scris, editat, structurat conținutul. Întrebarea e dacă îl poți face sec și interesat, adică obiectiv??! Și într-un mod subtil care să nu-ți afecteze stilul la care cititorii tăi, mulți, puțini, se așteaptă deja.

  Tu vrei trafic din două motive: să îți asigure venituri sub diverse forme (direct sau indirect) și să-ți ajungă ideile la cât mai multă lume, ideal la cei pe care i-ar și ajuta foarte tare. Pragmatism și idealism. Se pot ambele?
  Poate e momentul să încerci din nou la „reviste” sau acolo unde conținutul se plătește rezonabil și ajunge la un public mult mai larg decât al blogului.
  Acum ai și tu un nume, un portofoliu – blogul, cărțile și o mică afacere care îți conferă seriozitate.
  Îți țin pumnii… cu prietenie!

  • Dunia
   aprilie 29, 2020

   Claudia,

   Gata. Am rezolvat ceva, dar nu chiar cu problema comentariilor.

   Încep cu mulțumirile. Mulțumesc pentru pumnii strânși. Mai mulțumesc pentru cuvântul SEO din comentariu. Nu știam că e o metodă. Am aflat. Mi-au mai zis un număr considerabil de persoane că pot face singură SEO. Sincer, mie mi-a părut a fi o cu totul altă meserie.

   Eu vreau să citesc și să scriu, să scriu și să citesc. Aș încerca la reviste, dar cum aș face față la un refuz în prezent?! Asta mă întreb. Mi-am tratat rușinea. Mi-am îngrijit mândria. 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Solve : *
26 × 28 =